flashdev
5.09.2014, 14:34:18
Witam,
Jest tu jakis specjalista od sieci?
Jak udostepnic zasoby jednego komputera (windows) na innym (macos).
Pracuje na windowsie, ktory dostalem od firmy. Komputer laczy sie VPNem przez jakis wewnetrzny program z siecia firmy.
Wolalbym z wielu roznych powodow pracowac na macu. Polityka firmy mi tego nie ulatwia.
W tej chwili potrzebuje udostepnic tylko FTP i HTTP.
Czy wystarczy, ze na windowsie zainstaluje serwer VPN a na macu klienta? Czy moze lepiej zrobic to jakos inaczej? Czy da sie takie cos skonfigurowac skoro windows jest klientem VPN?
Pyton_000
5.09.2014, 15:15:17
Zainstaluj na MACu VPN i po sprawie.
Ew. udostępnij podmontowany katalog z VPN przez sieć "Udostępnianie folderów Windows 7"
flashdev
5.09.2014, 15:21:34
Powyzszy post nic nie pomaga, jest tu jakis specjalista od tematu?
Nie moge sie polaczyc bezposrednio z tamtym komputerem. Jest jakis numer seryjny. Podobno serwer mi nie pozwoli na to, zreszta nawet bym nie wiedzial jak to skonfigurowac.
sazian
5.09.2014, 18:32:46
jeśli to "normalny VPN" a nie żaden wynalazek to możesz się z nim normalnie połączyć z MACa,
chyba najłatwiej będzie jak się zapytasz w firmie co to za o dane to tego VPN
tu masz filmik pokazujący jak się dodaje VPN w macu
https://www.youtube.com/watch?v=1197FMgc0Ag
Pyton_000
5.09.2014, 18:37:52
*sazian; Ty też nie będziesz specem od sieci w mniemaniu autora

Skoro jest "Jest jakis numer seryjny" to jest to MAC który został przypisany do usera VPN
Sklonuj MAC interfejsu z którego się łączysz na MACa i po kłopocie.
sazian
5.09.2014, 18:51:37
Pyton_000 MAC czyli mac os, a nie fizyczny adres karty sieciowej
Pyton_000
5.09.2014, 19:01:42
Ja mówie o MAC Address

a nie Mac OS
sazian
5.09.2014, 19:38:36
no ok, a co tu ma dać sklonowanie adresu mac ?
żeby się połączyć z VPN prawdopodobnie potrzebuje login i hasło albo jakiś certyfikat no i oczywiście adres serwer, mac niema tu nic do gadania
flashdev
8.09.2014, 11:20:19
@sazian
no wlasnie problem w tym ze to jakis wynalazek. Firma ma taka polityke ze VPN ma dzialac tylko na komputerach ktore dala firma bo "sa bezpiecznie"
Probowalbym sie podlaczyc z innego komputera bezposrednio, gdybym wiedzial jakie ustawienia wpisac.
apropos
15.09.2014, 07:19:21
Ja łączę się czasami za pośrednictwem Hamachi. Tylko nie wiem czy pójdzie na Mac'u - ale pewnie pójdzie.
flashdev
15.09.2014, 16:10:07
Kurcze, na razie po prostu pracuje na macu i przekopiowuje co jakis czas pliki na serwer. I tak backend nie jest gotowy jeszcze, wiec jakos tak moge pracowac poki co.
Posio
15.09.2014, 16:19:49
Jesli VPN ma pozwalać tylko na połączenia z komputerami firmowymi to najbardziej prawdopodobnym jest to, że ma filtrowanie po MAC Adresach tak jak mówili koledzy z postów powyżej. Rozwiązanie to spisanie MAC adresu z jakiegoś kompa "firmowego" bo powinien być wpisany na liste która zezwala na połączenie i przypisanie go do twojego maca (komputera) . Oczywiście oprócz tego bedziesz prawdopodobnie potrzebował jeszcze jakieś dane typu login/hasło i prawdopodobnie certyfikat.
Nie wystarczy że na komputerze zainstalujesz VPN, bo to instaluje administrator sieci, chyba że macie tam "sieć" z jednym komputerem, który jest również serwerem. Łatwe zestawienia połączenia VPN (p2p bodajże) oferuje również program TeamViewer, tyle że nie można stosować komercyjnie bez licencji.
Tylko jeszcze jedna sprawa, pracujesz na miejscu czy zdalnie ? Chcesz się podłączyć bezpośrednio do danego komputera (który naturalnie musi być w takim wypadku włączony) czy tylko podpiąć do firmowej sieci ?
flashdev
16.09.2014, 23:02:48
Hej, dzieki za rzeczowe odpowiedzi. TeamViewera wlasnie uzywam do polaczenia sie z windowsem i przekopiowania plikow, na tamten komputer a z ttamtad na ftp, do ktorego mam dostep tylko tam w sieci VPN.
Pracuje glownie zdalnie, ale jak jestem w biurze to tez trzeba sie polaczyc. To jest chyba jakas wieksza siec, bo ja sie lacze z najblizszym punktem (Amsterdam) ale jest ich wiecej do wyboru.
Idealnie by bylo gdybym mogl sie podlaczyc i bezposrednio z maca i posrednio przez ten komputer z windowsem (moze sobie lezec na biurku wlaczony), ale jesli bede umial sie polaczyc w jakikolwiek sposob to juz bedzie dobrze, bo poki co musze po skonczonej pracy kopiowac wszystkie pliki recznie.
sazian
17.09.2014, 18:38:20
mam pewien głupi pomysł(nie wiem czy zadziała )
gdyby tak postawić na windzie serwer DNS i dodać go do listy na MAC'u
wtedy w teorii powinien być dostęp
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.