Protezą dla tego single clicka może być
autoscroll to source (jest to pod zębatką zaraz obok projektu). Może to da się jakoś ustawić, nie wiem, musiałbyś poszukać gdzieś w sieci..
Co polecam? Przedewszystkim musisz zapamiętać że są 2 różne ustawienia. Ustawienia projektu i ustawienia globalne. Nieraz coś ustawiałem kilka razy, w każdym z projektów z osobna.. Wbudowany terminal korzysta z powłoki systemowej na twoim systemie. W przypadku windowsa, jak coś zmienisz na poziomie sytemu, będziesz musiał uruchomić ponownie edytor żeby zmiany zostały zauważone w "wbudowanym" terminalu. Uważaj na ctrl+lpm - nieraz jak coś kopiuje za pomocą ctrl+c i mam gdzieś w pobliżu myszkę, potrafi mnie przenieść do deklaracji.. Są w phpstormie też różne sposoby wyszukiwania. Np wyszukiwanie nazwy pliku, wyszukiwanie nazwy klas etc i nie ma tutaj tak łatwo dostępnego wyszukiwania jakie jest w ST.
Co ci się spodoba:
- podświetlone pliki/linie które nie zostały zakomitowane.
- refaktoryzacja - działa genialnie, ale musisz uważać na refaktoryzacje np widoków, bo czasami potrafi ci zmienić we wszystkich widokach, zamiast tylko w tym jednym.
- terminal zawsze otwiera ci się w katalogu projektu
- w wersji 8 jest konsola dla javascript
- rest client niszczy
- integracja z bazami danych, podpowiadanie wówczas składni działa (nazwy tabel/kolumn), ale tylko w raw sql
- łatwe docieranie do deklaracji lub miejsc w których klasa/metoda/zmienna etc zostały użyte (find usages jest nawet pod rolkę myszki podłączone)
- lokalna historia wraz z wbudowanym diffem też daje radę. Możesz sobie w historii przywrócić całe pliki, lub tylko fragmenty kodu
- możesz zdefiniować samemu katalog ustawień, co za tym idzie możesz go sobie powiedzmy wrzucić na dropboxa i w każdym miejscu gdzie pracujesz mieć takie same ustawienia.
- auto wrzucanie use nad klasę, pod warunkiem że wybierzesz klasę z listy która się wyświetli
- chyba 2+ linie use się zwijają same, ale można je ofc rozwinąć
- auto wykrywanie czy w composer są dostępne nowe przestrzenie
- nakładka na schowek systemowy też jest przyjemna, zwłaszcza jak chcesz skopiować kilka różnych rzeczy
no i pewnie wiele innego dobra, które cię pozytywnie zaskoczy

EDIT: no i dracula theme FTW