Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Plik konfiguracyjny systemu CMS
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
szubi95
Witam wszystkich!

Tworząc system cms napotkałem na problem. Tzn nie bardzo wiem jak mam zrobić z konfiguracją CMS'a. Zapisanie hasła w pliku xml lub json wydaje mi się niezbyt bezpieczne, choć mogę się mylić wink.gif Chcę zrobić instalację systemu poprzez formularz. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaki jest na to najlepszy sposób?

Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
Turson
Hasła do czego? Hasła do konta admina to powinny być w bazie danych, a dane do łączenia się z bazą danych - config.php bądź jakiś ini niedostępne dla użytkownika z zewnątrz
Pyton_000
W jakimkolwiek pliku w miejscu nie dostępnym dla użytkownika, czy to PHP, XML, ważne aby zabezpieczyć go dobrze np. poprzez umieszczenie niżej w ścieżce względem katalogu publicznego www
nospor
php nad XMLem czy JSONem ma tę przewage, ze nawet jak bedzie dostepne publicznie przez przeglądarke, to nikt nie podejrzy z niego hasła, gdyż plik zostanie wykonany a nie wyswietlona jego zawartosc, jak to bedzie mialo miejsce z XML czy JSON
szubi95
Chodzi mi o polaczenie z bazą. Obecnie mam to zrobione za pomocą wzorca proxy. 3 stałe w interfejsie oraz metoda connect. Klasa proxy implementuje ten interfejs i wykorzystuje dane z interfejsu do połączenia. Chcial nie chcial, jest to zrobione na sztywno, a mi zależy na instalacji systemu z formularza stąd moje pytanie o pliki. Po prostu edycja interfejsu (odczyt) nie wydaje mi się przyjemna(nawet głupia). Myślałem jeszcze o tablicy...
Turson
config.php
  1. $db['user'] = 'root';
  2. $db['password'] = '';
  3. $db['name'] = 'sample';

w łączeniu z bazą includujesz config i używasz tablic. Najprościej
szubi95
Ok, dzięki wielkie za odpowiedź wink.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.