szubi95
16.09.2014, 07:38:15
Witam wszystkich!
Tworząc system cms napotkałem na problem. Tzn nie bardzo wiem jak mam zrobić z konfiguracją CMS'a. Zapisanie hasła w pliku xml lub json wydaje mi się niezbyt bezpieczne, choć mogę się mylić

Chcę zrobić instalację systemu poprzez formularz. Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jaki jest na to najlepszy sposób?
Z góry dziękuję,
Pozdrawiam
Turson
16.09.2014, 07:44:24
Hasła do czego? Hasła do konta admina to powinny być w bazie danych, a dane do łączenia się z bazą danych - config.php bądź jakiś ini niedostępne dla użytkownika z zewnątrz
Pyton_000
16.09.2014, 08:05:00
W jakimkolwiek pliku w miejscu nie dostępnym dla użytkownika, czy to PHP, XML, ważne aby zabezpieczyć go dobrze np. poprzez umieszczenie niżej w ścieżce względem katalogu publicznego www
nospor
16.09.2014, 08:14:52
php nad XMLem czy JSONem ma tę przewage, ze nawet jak bedzie dostepne publicznie przez przeglądarke, to nikt nie podejrzy z niego hasła, gdyż plik zostanie wykonany a nie wyswietlona jego zawartosc, jak to bedzie mialo miejsce z XML czy JSON
szubi95
16.09.2014, 08:49:23
Chodzi mi o polaczenie z bazą. Obecnie mam to zrobione za pomocą wzorca proxy. 3 stałe w interfejsie oraz metoda connect. Klasa proxy implementuje ten interfejs i wykorzystuje dane z interfejsu do połączenia. Chcial nie chcial, jest to zrobione na sztywno, a mi zależy na instalacji systemu z formularza stąd moje pytanie o pliki. Po prostu edycja interfejsu (odczyt) nie wydaje mi się przyjemna(nawet głupia). Myślałem jeszcze o tablicy...
Turson
16.09.2014, 08:51:44
config.php
$db['user'] = 'root';
$db['password'] = '';
$db['name'] = 'sample';
w łączeniu z bazą includujesz config i używasz tablic. Najprościej
szubi95
16.09.2014, 16:13:56
Ok, dzięki wielkie za odpowiedź
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.