Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Wyświetlanie obrazka, zamiast jego pobierania
Forum PHP.pl > Forum > PHP
Darek M.
Witam,

tworzę mały upload plików, gdzie użytkownicy wysyłają plik, następnie jego nazwa jest hashowana md5, a użytkownikowi jest zwracany przyjazny, krótki link.
Przy wejściu w link, ukazuje się strona ukazująca informacje o wysłanym pliku oraz już rzeczywisty link do pobierania pliku (zamiast upload.com?abc jest upload.com?abc&download).
Pliki się pobierają, lecz chciałbym, aby pliki obrazów były wyświetlane w przeglądarce, a nie pobierane na komputer użytkownika. W jaki sposób to można uzyskać?

Obecnie kod pobierania jest taki:
  1. if(isset($_GET['download'])){
  2. header('Content-type: ' . $file['typMIME']);
  3. header('Content-Disposition: attachment; filename="' . $file['nazwa'] . '.' . $file['rozszerzenie'] .'"');
  4. readfile('uploads/' . substr($file['hashLong'], 0, 1) . '/' . substr($file['hashLong'], 1) . '.' . $file['rozszerzenie']);
  5. }

Tablica $file jest tablicą posiadającą informacje o pliku, pobrana z bazy danych.

PS. Szukałem odpowiedzi na google, również na angielskich stronach, lecz nie doszedłem do oczekiwanej przeze mnie odpowiedzi.

Z góry dziękuję za pomoc.
nospor
header('Content-Disposition: attachment; filename="'
Sam rzucasz info, ze to jest zalacznik a potem sie dziwisz ze sie pobiera... Masz informowac przegladarke ze to obraz, a nie zalacznik do pobrania
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.