Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Server nie parsuje pliku .smil
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
heklind
korzystam z jwplayer, w którym można umieścić 2 źródła (o różnej jakości transmisji) w jednym odtwarzaczu dzięki zawarciu ich w pliku .smil, który jest wczytywany przez odtwarzacz. Niestety mam problem, na jednym serwerze (apache + php5) odtwarzacz wczytuje plik prawidłowo, lecz na drugim (nginx + php5) nie. Pokazuje error: manifest not found or invalid, czyli jakby go nie rozpoznawał. Gdy przez przeglądarkę wejdę w adres tego pliku smil to wyświetla mi się jego zawartość (a na serwerze na którym to działa, nie wyświetla się jego zawartość, lecz jest on pobierany na komputer). W czym może leżeć problem? Czy to wina php? Nie rozumiem dlaczego na jednym serwerze działa a na innym nie.
cepa
Cytat(heklind @ 14.10.2014, 23:15:21 ) *
korzystam z jwplayer, w którym można umieścić 2 źródła (o różnej jakości transmisji) w jednym odtwarzaczu dzięki zawarciu ich w pliku .smil, który jest wczytywany przez odtwarzacz. Niestety mam problem, na jednym serwerze (apache + php5) odtwarzacz wczytuje plik prawidłowo, lecz na drugim (nginx + php5) nie. Pokazuje error: manifest not found or invalid, czyli jakby go nie rozpoznawał. Gdy przez przeglądarkę wejdę w adres tego pliku smil to wyświetla mi się jego zawartość (a na serwerze na którym to działa, nie wyświetla się jego zawartość, lecz jest on pobierany na komputer). W czym może leżeć problem? Czy to wina php? Nie rozumiem dlaczego na jednym serwerze działa a na innym nie.

na moje oko kwestia naglowkow, sproboj dla apache i dla nginx:

curl -i -X HEAD "http://server/plik.smil"

i obadaj roznice
heklind
Dziękuję za odpowiedź.

Różnica:

Na nginxie (tam gdzie nie działa) jest:

Content-Type: text/plain

Na apachu:

Content-Type: application/smil

Jak mogę rozwiązać problem z obsługą? Coś nie tak z obsługą xmla? Bo przecież smil to zwykły xml z tego co mi się wydaje, więc dlaczego php traktuje mój smil jako zwykły plain text
cepa
Jezeli masz standardowa konfiguracje nginxa to edytuj plik /etc/nginx/mime.types i dodaj w nim wpis:
Kod
application/smil smil;

powinno rozwiazac problem
heklind
Pomogło! Wielkie dzięki za pomoc! Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.