Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Błędy w przekazaniu danych do formularza
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Kerror
Dobry wieczór.
Próbuję napisać program pomagający przy wysyłce korespondencji. Dane przekazywane przez formularz wpisane ręcznie mają być sprawdzane pod względem zgodności Miasta z kodem, ma być sprawdzana baza danych ulic....
Użytkownik wprowadza dane do formularza rejony.php następnie szukaj.php ma znaleźć odpowiedni rejon na podstawie pliku tekstowego. Przy wprowadzeniu niedokładnej nazwy program ma znależć zawierające wyrażenie ulice i ponownie przedstawić użytkownikowi do akceptacji i tu utknąłęm. Przekazywane dane do formularza są obcinane w miejscu występowania spacji.

CODE
if ($n>1){ ?>
<form action="szukaj.php" method="post">
<div>
<?php echo $firma."<br>"; ?>
<select name="ulica">
<?php for ($i=0;$i<$n; $i++)
{
echo '/<option/>'.$wyniki[$i][0].'</option/>';}
}
if ($n>1)
{
echo "<input type='text' name='imie' value=$imie />";
echo "<input type='text' name='nazwisko' value=$nazwisko />";
echo "<input type='text' name='firma' size='50' value=$firma />";
echo "<input type='text' name='kod' value=$koda />";
echo "<input type='text' name='miasto' value=$mio />";
echo "<input type='text' name='numer' value=$numer />";
echo "<input type='text' name='nrm' value=$nrm />";
echo "<input type='text' name='lotus' value=$lotus />";
echo "<input type='text' name='nrs' value=$nrs />";
echo "<input type='submit' value='Wyślij' name='submit'/>";
}

echo '</select>';
echo '</form>';
echo '</div>';
echo '</form>';

Linia
CODE
<?php echo $firma."<br>"; ?>
wykazuje że zmienna firma jest poprawna, nie obcięta natomiast wprowadzona do INPUT jest obcięta w miejscu występowania spacji podobnie jak inne wprowadzone dane zawierające spacje (z wyjatkiem spisu ulic pochodzącego z pliku).
Cały plik jest: Tutaj.
Bardzo proszę o pomoc pół dnia zmarnowałem.

Sam sobie pomogłem, ominąłem problem. Tylko nadal nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Widzę że problem jest trudny, ktoś pobrał plik pewnie chcąc mi pomóc
(tylko w tym celu go zamieściłem, inny cel pobrania pliku wykluczony) i nie dał rady.
Temat można skasować.
nospor
Nie: <input value=wartosc ze spacją
a: <input value="wartosc ze spacją"

Takie tam podstawy HTML...
Kerror
Mam tak echo "<input type='text' name='firma' size='50' value="$firma" />"; zrobićquestionmark.gif
Otrzymuję Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE, expecting ',' or ';' in ../public_html/rejony/szukaj.php on line 149
Wstawiłem &nbsp; w zmiennej zamiast zwykłych spacji.
nospor
Tu skolei klaniają sie podstawy php. Jesli tekst w echo zaczynasz cudzyslowiem, to nie mozesz w sroduku tekstu od tak sobie wstawic cudzyslowia....

Lektura obowiązkowa
http://pl1.php.net/manual/en/language.types.string.php
gdyz pewne podstawy biorac sie za dany jezyk znac trzeba.
Kerror
Pytanie było retoryczne, spodziewałem się błędu.
Już wiem jak sądzę, explode dzieli string a nie usuwa znaków ".
Ostatni raz bawiłem się php lata temu a za rady po rozwiązaniu problemu dziękuję tak jak mi podziękują za nieproszone zrobienie (o ile zrobię) programu.
nospor
Jestes pewien ze miales napisac w tym temacie?

Cytat
Mam tak echo "<input type='text' name='firma' size='50' value="$firma" />"; zrobić?
Otrzymuję Parse error: syntax error, unexpected T_VARIABLE, expecting ',' or ';' in ../public_html/rejony/szukaj.php on line 149
To nazywasz pytaniem retorycznym questionmark.gif

Cytat
Już wiem jak sądzę, explode dzieli string a nie usuwa znaków ".
Jakie znowu explode questionmark.gif Nie wiem czy wiesz, ale link do kodu co podales nie dziala i jedyne co widac to kawalek kodu jaki dales tu na forum.

Zadales pytanie, dostales odpowiedź. Jak nie oczekujesz odpowiedzi, nie przychodz na forum i nie zadawaj pytan.

Cytat
a za rady po rozwiązaniu problemu
Wstawianie   nbsp  zamiast spacji w nazwach to nie jest rozwiązanie problemu. To jest pseudo załatanie dziury watą. wink.gif
Kerror
Napisałeś:
Kod
Nie: <input value=wartosc ze spacją
a: <input value="wartosc ze spacją"

a w kodzie miałem value=$firma czyli mam wziąść zmienną w cudzysłów? To sugerowałeś?
Problem rozwiązałem czy też załatałem więc napisałem "Sam sobie pomogłem, ominąłem problem. Tylko nadal nie wiem dlaczego tak się dzieje " i usunąłem plik. Skrypt działa jak oczekuję. Zwracając uwagę na cudzysłowy zainspirowałeś mnie, dziękuję. Mogę załatać inaczej, zamiast $firma=str_replace(" ","&nbsp;",$firma);
jest $firma='"'.$firma.'"';

nospor
Tak, to wlasnie sugerowalem.
Potem podales kod, ktory plul ci PARSE ERRORem, wiec ci napisalem, jak i jego masz poprawic.
Na co ty odpisales ni z gruszki ni z pietruszki ze to bylo pytanie retoryczne. O co kaman? Zadales pytanie dostales odpowiedz. Nie chcesz odpowiedzi nie zadawaj pytan tongue.gif

Nawet jesli jako retoryczne miales na mysli to: "Tylko nadal nie wiem dlaczego tak się dzieje " To skad mialem wiedziec ze nie oczekujesz na nie odpowiedzi? Widzialem, ze zrobiles źle, to napisalem ci jak zrobic poprawnie, gdyz Twoje "rozwiazanie" to jak juz pisalem bylo jak pseudolatanie dziury watą a nie rozwiązaniem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.