Ostatnio napotkałem na mały problem, a raczej na definicję, którą podyktował nauczyciel na lekcji ^^
Cytat
static - statyczna - składowe statyczne są wspólne dla wszystkich obiektów danej klasy. Jeśli słowem tym zostanie poprzedzona definicja metody lub zmiennej istnieje nawet wtedy, gdy nie został utworzony żaden obiekt danej klasy
Uważam, że składowe statyczne należą tak naprawdę do klasy, a nie do obiektów, a przynajmniej, to właśnie z klasą są bezpośrednio, ściśle związane. Może źle rozumiem(proszę o naprowadzenie), ale przecież wywołanie składowej statycznej z poziomu obiektu jest po prostu głupie(przynajmniej z mojego punktu widzenia). Przecież wywołując składową z poziomu klasy możemy zmienić gdzieś jej wartość, co prowadzi do patologii kiedy będzie ona użyta z poziomu obiektu(mam na myśli, że jedno będzie w jednym miejscu, a drugie w innym i może spowodować błąd). W php o ile się orientuję odwołanie się w taki sposób:
$a = new Pies(); $a->zmienna;
jest niemożliwe(może czegoś nie wiem), natomiast w javie to działa, ale w eclipsie mam wykrzykniki i podpowiedzi, żeby zmienić z poziomu obiektu na poziom klasy lub też zastosować specjalny "kruczek", czy jakąś tam instrukcję, żeby było poprawnie...
Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć, powiedzieć jak jest dokładnie? Może to są szczegóły(w sumie bez problemów używam tych rzeczy, ale jednak chodzi mi o sposób dokładnego zrozumienia), ale dla mnie imo ważne

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
szubi