Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: SKRYPT odpalony przez crona, - Zawieszanie się
Forum PHP.pl > Forum > PHP
mariusz24
Witam serdecznie.

wywołuje na dedyku skrypty poprzez crona, raz mi się zawieszają a raz nie, ale ogólnie, cały czas przy zawieszeniu wykonania rezydują w pamięci.

Cent OS 5.9 , Direct Admin, Postgresql, Zend framework, CURL

Skrypt jak wywoływany jest zapisuje odpowiednie dane do tabel bazy i powinien się zakończyć ale się często tak nie dzieje, skrypt łączy się z naszymi serwerami poprzez bramki dostępowe, pobiera dane zapisuje je do bazy.

Moje pytanie kieruje do osób, które może miały podobny przypadek, bądź będą tak miłe, że pomogą mi zlokalizować usterkę.

Sprawdzałem logi , zero errorów do czasu zastopowania procesu, sprawdzałem ustawienia http, postgresa - buforów i wszystko wydaje się ok.

Wywołuje z konsoli dany skrypt i wypluwa mi co robi, wiesza się w pewnym punkcie i ani rusz.

Czy jest jakaś dodatkowa możliwość włączenia raportowania błędów ? Muszę namierzyć gdzie tkwi problem a nie wiem co tworzy problem ?

Co może być przyczyną zawieszania się ?

Wykluczyłem możliwość nakładania się procesów, korzystania z tej samej bramki dostępowej w tym samym czasie.

Pozdrawiam
Pyton_000
No dobra skoro skrypt wywołany ręcznie też pada to znaczy że coś jest nie tak, zrób jakieś raportowanie wew. zapisywane do pliku na jakim etapie jest, co robi itd.
mariusz24
Skrypt raz odpalany w konsoli się kończy a raz nie.

Także nie zawsze się wysypuje.

Raportowanie wewnetrzne mówisz, robiłem zapisywanie błedów do bazy z dzialania, ale nie zapisuje.

Mi to wyglądało tak jakby sie zawieszało, ale pamięć jest, buffor odpowiednio ustawiony.

Z tego co widzę w konsoli zazwyczaj mi się zatrzymuje na próbie połączenia, tzn łaczy kilka razy wszystko jest ok, a póxniej próba połączenia i stoi.

b4rt3kk
Mam podobną sytuację, tyle że ja działam przez proxy dodatkowo. Mimo ustawienia max czasu na połączenie skrypt jakby tego nie respektował.

Także jak znajdziesz przyczynę to bym prosił żebyś się podzielił rozwiązaniem. smile.gif
Pyton_000
Trudno gdybać nie widzą co tam się dzieje w tym skrypcie.

Z tego co mówisz problem jest podczas łączenia.
Rób raportowanie typu:
- Próba połączenia
...
- Połączono...
- Próba pobrania danych ...
- Pobrano
- Obrabiam...

Im więcej napiszesz takich pierdołek tym szybciej będziesz w stanie dojść gdzie wisi.

Może to nie jest problem samego skryptu tylko np. zbyt długi timeout lub jego brak, serwer docelowy zapycha się ...

Tak jak powiedziałem, możemy gdybać bez zobaczenia skryptu.
mariusz24
ok napiszę więcej "pierdołek"

Marek607
Odpal sobie program w jednej konsoli, a drugiej podepnij sie do procesu - będziesz miał wtedy jak na dłoni co sie tam dzieje i w jakim momencie się "wykłada".
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.