Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne]Google Analitycs - zdarzenie w PHP?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maviozo
Użytkownicy na mojej stronie mogą odsłuchać piosenki przez player we flashu, wybierając kawałki z listy. Nie mogę pod to podłączyć analitycsa, a chciałbym mimo wszystko wiedzieć, które piosenki wybierali.
Przez FirePHP sprawdziłem, że flash pobiera pliki mp3, bo widać kolejne zapytania.
Wymyśliłem, że przez htaccess mogę wymusić najpierw uruchomienie skryptu a potem wysłanie nagłówków i pliku mp3. Skrypt ten wcześniej dodałby zdarzenie w google analitycs.
W teorii powinno zadziałać (przynajmniej część z PHP), ale pytanie, jak szukać samego odwołania do google'a? Czy w ogóle można w ten sposób wysyłać informacje o wykonaniu czynności? Wszystko do tej pory robiłem przez JS na już uruchomionej strone.

Tutaj coś jest: https://code.google.com/p/php-ga/ próbował ktoś?

Ewentualnie jest jeszcze inny sposób, ponieważ posiadam źródła tego odtwarzacza (autor je udostępnia) a samo dodanie ExternalInterface.call() nie wydaje mi się trudne, pewnie o wiele łatwiej byłoby temat podejść z tej strony. Dalej już bym sobie poradził, bo _gaq już spokojnie sobie podczepię.
Czy ktoś podjąłby się tego? Ja niestety nie mogę tego zrobić, ponieważ nie mam kompilatora ActionScriptu, a nie chcę go bezczelnie kraść smile.gif
trueblue
A player ma jakieś JavaScript API?
maviozo
Jakby miał, to bym tematu nie zakładał smile.gif
Przejrzałem źródła i nigdzie nawet ExternalInterface.call() nie ma, (szczątkowa) dokumentacja też o tym nic nie wspomina.
Tu jest ten player: http://www.spencer-tech.com/my_scripts/mp3_player/demo/

Ale obszedłem nieco temat i w sumie sprawa chyba działa: przy pobieraniu mp3 zrobiłem, by przechodziło to przez PHP i jednocześnie zapisywało tytuł do sesji. Przez jquery i ajax po kliknięciu na warstwie odtwarzacza, z opóźnieniem odpytuję tablicę z sesji zwracają jsonem i jeśli jest, to uruchamiam _gaq[trackevent...].
Nawet prawie udało mi się zrobić obliczanie czasu odsłuchanego utworu, ale wtedy musiałbym zrobić, żeby zapisywało dany tytuł dopiero po wybraniu następnego i nie chciało mi się już tak kombinować smile.gif nie jest to na tym etapie aż tak konieczne.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.