Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Rozwijanie newsa
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
viamarimar
Chodzi o to ze mam wyswietlanie newsow zrobilem skrocenie aby nie wyswietlal sie caly tekst newsa i teraz. Mam button "Read More" jak pod niego podczepic hiperlacze bo chyba tak to trzeba zrobic zeby do danego newsa "rozwinela" sie cala tresc. Probowalem guzikowi piszypisac wlasnie wspomniane hiperlacze i po id zczytac "cos"

Przykladowo kliniety guzik z nesa:
  1. ...index.php?a=wys&id=2

Czyli id jest pobierane, co wiecej get wymyslony ponizej tez wydaje sie ze dziala, ale nie mam pomyslu jak pobrac cala tresc juz w gecie. Pierwotnie to o co mi chodzi jest tu:
  1. $wiersz['tresc']

1.  
  2. $link=mysql_query("SELECT * FROM news WHERE kategoria='wazne' ORDER BY id desc LIMIT 3 ");
  3. while($wiersz=mysql_fetch_array($link,MYSQL_ASSOC))
  4. {
  5. echo '<div class="row well">';
  6. echo '<span class="label label-primary">'.$wiersz['login'].'</span> ';
  7. echo '<span class="label label-default">'.$wiersz['data'].'</span>';
  8. echo '<div class="napis"><h2>'.$wiersz['tytul'].'</h2></div>';
  9. echo "<p>".substr( $wiersz['tresc'] , 0 ,50 )."</p>"; //krotkie
  10. echo ' <p class="lead"><a href="index.php?a=wys&id='.$wiersz['id'].'"><button class="btn btn-default">Read More</button></a></p>
  11. <p class="pull-right"><span class="label label-default">keyword</span> <span class="label label-default">tag</span> <span class="label label-default">post</span></p>
  12. <ul class="list-inline"><li><a href="#">4 Days Ago</a></li><li><a href="#"><i class="glyphicon glyphicon-comment"></i> 7 Comments</a></li><li><a href="#"><i class="glyphicon glyphicon-share"></i> 56 Shares</a></li></ul>';
  13.  
  14. echo "</div>";
  15. }

Co powinno byc ponizej? Jak to przerobic? Jesli wgl sie da chyba ze jest inne roziwazanie?
  1. if(isset($_GET['a']) && $_GET['a']=='wys' && isset($_GET['id'])){
  2. $id=$_GET['id'];
  3. $zap = "select * from news WHERE id='$id'";
  4. $result = mysql_query($zap);
  5. #header("location: index.php?s=news");
  6. }
Daimos
Jawnie prosisz o gotowca, nie wiesz co się dzieje chyba smile.gif
Najpierw określ, czy chcesz zrobić podstronę dla pełnego newsa, czy chcesz pobierać ajaxem całą zawartość.
Jeśli robisz oddzielną stronę dla całego newsa, to podajesz id w linku, tak jak napisałeś i wyświetlasz dane z bazy, nie pisz, że nie wiesz jak, bo wywołałeś nawet zapytanie, ogarnij podstawę i wejdź chociaż do manuala, tam są też przykłady takich prostych rzeczy.

Wystarczy nawet kliknąć w mysql_query, które się podlinkowało do manuala w Twoim kawałku kodu!

ps. Twój skrypt jest podatny na sql injection
viamarimar
problem rozwiazany smile.gif dzieki

mozecie pomoc ew i podpowiedziec jakich funkcji uzyc co do podatnosci na sql injection
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.