Jestem początkujący w temacie PHP i SQL. Próbuję od dwóch dni wymyślić jak przekazać kilka danych z formularza PHP do bazy SQL.
Z formularzem dodający jeden rekord do wiersza nie mam problemów, ale mam problem z kilkoma danymi które dodaje przycisk Add.
Poniżej zdjęcie.
Chodzi o dane w kolumnie: Quantity które będą liczbami oraz Date.
Zdjęcie
Liczba wierszy będzie się zmieniać, bo użytkownik będzie miał możliwość dodawać owoce do tabeli w kolumnach "Name" oraz "Bulk".
Do tej pory zrobiłem to tak:
<form action="" method="post"> Date<br> <input name="date" size=10/><p> <input type=submit value="..Add.."> </form> <table border=1> <tr> <td>Name</td> <td>Quantity</td> <td>Bulk</td> </tr> <?php $ok = null; $date = $_POST['date']; $quantity = $_POST['quantity']; $baza = new Db(); } else { $wynik = $baza->add("stock_fruits SET date='".$baza->escape($date)."', quantity='".$baza->escape($quantity)."'"); if($wynik){ $ok = true; }else{ $ok = false; } } } $baza = new Db(); $stock = $baza->wybierz("* FROM fruits ORDER BY name ASC"); ?> <form action="" method="post"> <tr> <td><input name="quantity" size=5/></td> </tr> </form> <?php } ?> </table><br>
Zastanawiałem się czy to nie zrobić za pomocą array, ale niestety umiejętności i pomysłów mi zabrakło.
Dziękuję za pomoc.