Witam,
ostatnio mnie napadło, aby się podszkolić w temacie administracji serwerem (lamp). Jako, że zawsze polegałem na kimś, to moja wiedza jest na niskim poziomie, szczególnie, że w pracy muszę korzystać z windowsa.
A jak się lepiej uczyć, niż przez praktykę? Bawię się na razie wirtualnym serwerem i przymierzam się do postawienia skromnej maszyny od lekkiego hostingu, poczty i gita.
Do takiego celu , wszyscy zawsze upierają się przy debianie, ja skusiłem się na ubuntu server, ze względu na to, że jakoś po prostu lubię systemy z tej rodziny i "chyba" jest łatwiejszy w obsłudze. Zresztą jest to nowość, dlatego też ciekawość robi swoje.
Teraz pytania:
1. Czy znajdzie się tutaj ktoś, kto wybije mi ubuntu server z głowy? Czy przeciwnie, ktoś ma dobre doświadczenia? Ogólnie czytam same dobre rzeczy na ten temat.
2. Męczę się z instalacją rzeczy, które później uznaje, za zbędne, albo w ogóle coś spieprzę. Nie poruszam się po serwerach jak gazela, więc mam później śmietnik, dlatego powiedzcie mi, czy istnieje magiczny sposób na cofanie zmian? Bo przychodzi mi do głowy tylko robienie backupu dysku i przywracanie w razie problemu, ale za często to robić, to mordęga. Chodzi o cofanie praktycznie wszystkich modyfikacji, jakie można zrobić w systemie - instalacja pakietów, zmiany w plikach. Jeśli uważacie, że jedyna opcja to backup, to może coś polecicie?
3. Jeśli pracuje zawsze z apachem, to nginx będzie dla mnie wyzwaniem, czy szybko załapię?
4. Czy jak zainstaluję nakładkę graficzną, a później wyłączę, to ma ona jakieś procesy w tle? Odbije się na wydajności? Czy śmiało mogę sobie instalować i uruchamiać kiedy chcę?