Gothicbezimienny
20.12.2014, 11:38:50
Mam problem bo mam ustawione A_I, ale gdy usune jakieś elementy np. mam elementy z id :
1
2
3
gdy usunę element z id 2 a potem chce wstawić nowy element to do niego przypisuje mi id 4 zamiast 2 (skoro jest już wolne );
Jakieś rady ?
rad11
20.12.2014, 11:44:22
Skoro masz auto increment to tak bedzie sie dziac poniewaz natym polega auto increment czyli od ostatniego id inkrementuje.
borabora
20.12.2014, 11:44:30
tak właśnie to działa (ze względu na możliwe powiązania w innych tabelach, robiłby sie bałagan)
Gothicbezimienny
21.12.2014, 01:57:11
a da się coś zrobić by nadal używać auto_i, lecz żeby wykorzystywać te poprzednie id ? bo jak przy małych ilościach danych nie jest to problemem, to przy dużej ilości elementów jest to dość kłopotliwe moim zdaniem.
markonix
21.12.2014, 02:10:20
Takie jest tylko Twoje zdanie.
AC w takiej formie ma wiele zalet, a wręcz jest obowiązkowe aby zachować integralność, porządek i bezpieczeństwo.
W szczególnych przypadkach po prostu możesz zbudować własny mechanizm czyli np. pobierać największe ID i nadawać własne większe o jeden lub wyszukiwać luki.
Takie działanie jest najbardziej poprawne i zamierzone, z wielu powodów przed wszystkim dla zachowania integralności, ale to nie wszystko, dzięki temu masz też zachowaną chociażby chronologie, a patrząc przyszłościowo może kiedyś będziesz potrzebował ten swój system/stronę rozbudować i wykorzystać te dane, dzięki zachowaniu tego w takiej postaci jak są zrobisz to bez problemu, a kombinując tylko sobie utrudnisz zadanie. Jeśli potrzebujesz to gdzieś wydrukować tabelarycznie to wiersze numerujesz tworząc po prostu licznik i problemu nawet w tym wypadku nie będzie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.