Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Pojedyncza duza tabela czy kilka mniejszych?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
Koldy
Witajcie,

nurtujace mnie pytanie na dzis to:

Czy jezeli mamy tabele dla przykladu:
- Zdjecia
- Wideo
- Artbooki
- Ksiazki
- etc

I do wszystkich z nich beda dodane komentarze to lepiej zrobic
- jedna wielka tabele komentarze i rozrozniac cos ala comment_type_id
- a moze podzielic to na tabele photo_comment, video_comment, artbook_comment

Ja osobiscie mysle, ze podzielenie na mniejsze tabele wplynie na szybkosc, gdyz zapytanie bedzie pozbawione jednej czesci (where comment_type_id = $x) i jezeli mamy 2k komentarzy dla zdjec, 3k dla wideo i jeszcze kolejne 2k dla ksiazek to daje nam to lacznie 7k rekordow w ktorych trzeba grzebac, zamiast tylko 2 czy 3.

Na stackoverflow zdania sa podzielone, jak i ogolnie w internecie,
a jakie wy macie zdanie na ten temat?

Pozdrawiam
nospor
Ja to robię jedną tabelą. Dodatkowo mam napisany uniwersalny plugin i nie muszę za zakazdym razem gdy chce dodać nowy typ komentarza tworzyc nowej tabeli i nowych kodów do jego obsługi. 10 sekund roboty i nowy typ komentow dodany.
A liczby o których wspomniałeś to pryszcz dla bazy wiec na to w ogóle nie patrz.
viking
Ja mam z kolei rozdzielone bo już się kiedyś zdarzyło że jeden typ komentarzy wymagał zmiany i dodania dodatkowych pól.
grzes999
W zależności z jakiej bazy danych korzystasz jest jeszcze coś takiego jak partycjonowanie tabel. Opis tego procesu w postgreSQL
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.