Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript] Prosty slider w jQuery
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bahh
Witam,

wśród całej masy sliderów, nie mogę znaleźć tak naprawdę lekkiego i bardzo banalnego slidera.

1. Slider ma być na całą szerokość strony
2. Slider przewija odpowiednio slajdy z lewej na prawą (żadnego efektu fade itp)
3. Lekki kod - żadnej nawigacji oraz oznaczeń który to slider, po prostu ma przełączać slajdy co np. 5 sekund w kółko
4. Możliwość użycia go wiecej niż jeden raz na stronie - czyli mam 2 takie slidery i śmigają sobie niezależnie od siebie

Miał ktoś styczność z takim sliderem w jQuery?

Mam taką np strukture:
  1. <div class="slider1">
  2. <div id="1">Slajd 1</div>
  3. <div id="2">Slajd 1</div>
  4. <div id="3">Slajd 1</div>
  5. </div>

Z góry dziękuję za konkretne linki lub kody
prz3kus
90% tych z jquery ma konfiguracje, dajesz false na tym co ma sie nie pokazywać i tyle
bahh
No i będę podpinał jQuery ważący powyżej 100kb po to by wiekszość kodu była bez najmniejszej potrzeby? Są rzecz jasna wielofunkcyjne i bardzo rozbudowane slidery, ale niepotrzebnie wydłużę czas ładowania strony przy banalnym sliderze, który da się zmieścić w 10-20 linijkach
grzes999
Może ten link cię zainteresuje

[edit]
jeżeli nie chcesz mieć nadmiarowego kodu to napisz własny slider. Ale wydaje mi się, że żałowanie 100kb na plugin mija się z celem przy dzisiejszych łączach.
bahh
ten slider jest dobry, jednakże opiera się na efekcie fade, z góry mam narzucone, że musi być to przewinięcie z lewej strony na prawo a nie przenikanie

napisałbym własny slider, gdyby moja wiedza z jQuery wystarczyła, by stworzyć coś stabilnego i faktycznie działającego. Dotychczas się męczyłem z tym i nadal jest to skrypt awaryjny i nie działa tak, jakbym chciał. Dlatego poszukuję czegoś sprawdzonego i dobrego.
prz3kus
Cytat(bahh @ 9.01.2015, 15:26:13 ) *
No i będę podpinał jQuery ważący powyżej 100kb po to by wiekszość kodu była bez najmniejszej potrzeby? Są rzecz jasna wielofunkcyjne i bardzo rozbudowane slidery, ale niepotrzebnie wydłużę czas ładowania strony przy banalnym sliderze, który da się zmieścić w 10-20 linijkach

To może to Ci wystarczy jak chesz być taki oszczędny: http://www.kurshtml.edu.pl/html/animacja_m...multimedia.html

grzes999
Nie doczytałem, że ma być przewijany. W takim wypadku mogę polecić Owl Carousel
bahh
No i to co polecil grzes999 jest faktycznie lekkie i praktyczne. Dzięki wielkie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.