Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][symfony2](nie)odświeżanie przeglądarki w trybie dev
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
twojastara
pracuję w trybie incognito chrome, w trybie dev Symfony a i tak przeglądarka odświeża sobie jak chce. Czasem sobie odświeży a czasem nie. Czasem trzeba 4 razy kliknąć odśwież by załapała. Poprawiam kod, wychodzę z siebie a po pół godziny okazuje się, że kod był dobry tylko przeglądarce się nie odświeżyło przypadkiem.

No co to ma być?
skowron-line
app/console cache:clear --env=dev
twojastara
dzięki za odpowiedź. No właśnie nie pomaga.

Nawet fizycznie usuwam cache.

Wydaje mi się, że to Netbeans. Nie mam najlepszego sprzętu a widzę jak co jakiś czas Netbeans coś tam "scannig", "refreshing projects", "chcecking for external changes".

Tak jakbym ja sobie mógł edytować kod a on i tak wtedy kiedy mu się zachce to se zapisze.

Niech już to robi 2 minuty ale bym miał pewność, że tym razem mam na ekranie aktualna wersje kodu.
BigPig
Pracując na normalnych ustawieniach serwerowych, robiąc to co robisz, to za każdym razem powinna się strona odświeżać.

Ja bym szukał problemu po stronie serwera i cachowania.
twojastara
znalazłem jedno rozwiązanie.

gdy:
1)zmienię kod
2)ręcznie usunę cache
3)odświeżę stronę
to jest OK

gdy:
1)ręcznie usunę cache, (a nawet dodatkowo wydam polecenie cache:clear --env=dev)
2)zmienię kod
3) odświeżę stronę
to nie jest OK. jest nieaktualna wersja strony

dziwne, ale przynajmniej wiem, że z tym mogę pracować
by_ikar
To nie dotyczy tylko chrome, ale sporej części przeglądarek, odpowiednie nagłówki powinny dać radę. Osobiście, jak mam coś przetestować, zawsze otwieram świeżą sesje incognito.
twojastara
pomogło, dzięki.

W trybie incognito również próbowałem, nie odświeżał, ale nie sądziłem, że muszę za każdym razem otwierać nową sesję.

---------------------------------
edit:

nie pomogło. Znowu, raz odświeży, innym razem nie.

(póki co 100% skuteczności: zmiana kodu, ręczne usunięcie cache Symfony, w tej kolejności)
by_ikar
Tryb incognito nie zapamiętuje niczego. Jeżeli masz już otwarte okno trybu incognito, to wszystkie karty w innych oknach odwołują się tak na prawdę do tej samej instancji trybu incognito. Po prostu zamknij wszystkie okna incognito i otwórz testową stronę jeszcze raz. Jeżeli mimo tego nadal masz taki problem, to kwestią mogą być jakieś pluginy. Bo sam siedzę na chrome i testuje w ten sposób od dłuższego czasu (kilka lat) i nigdy nie miałem takiego problemu. Dodatkowo, jak męczy cię tryb incognito, w narzędziach developerskich, masz możliwość wyłączenia cache dla danej strony, dla której masz otwarte narzędzia developerskie. Działa, chociaż nie zawsze, np jak coś jest osadzone w iframe, to zaczyna się robić problematycznie, ale wtedy wystarczy jakiś dodatkowy parametr dodać do takiego linka w iframe (np jako get) i iframe jest już odświeżany.

A jak męczy cię kasowanie cache layoutu w symfony, to nie używaj templatow które są kompilowane, tylko jak przystało, zwykłego php.

EDIT: jeszcze jedno, najpewniej masz jakieś cache na poziomie php odpalone, tj apc/xcache czy inny akcelerator php. Jeżeli ma zbyt nachalne ustawienia, to zawsze można wyłączyć takiego akceleratora na czas testów.
twojastara
Dzięki za uwagi.

(mam akcelerator opcache, ale - co mnie zaskoczyło - cały czas był wyłączony.)

zawieszę temat, póki co zadowolę się techniką twardego usuwania cache, dość czasu już na to zmarnowałem.

----------
edit:

a może wypadało dodać, że robię projekt z użyciem Doctrine, no i teraz czytam, że ta biblioteka ma jakieś dodatkowe mechanizmy cache. Nie wiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.