twojastara
9.01.2015, 22:41:14
pracuję w trybie incognito chrome, w trybie dev Symfony a i tak przeglądarka odświeża sobie jak chce. Czasem sobie odświeży a czasem nie. Czasem trzeba 4 razy kliknąć odśwież by załapała. Poprawiam kod, wychodzę z siebie a po pół godziny okazuje się, że kod był dobry tylko przeglądarce się nie odświeżyło przypadkiem.
No co to ma być?
skowron-line
10.01.2015, 00:06:26
app/console cache:clear --env=dev
twojastara
10.01.2015, 10:47:47
dzięki za odpowiedź. No właśnie nie pomaga.
Nawet fizycznie usuwam cache.
Wydaje mi się, że to Netbeans. Nie mam najlepszego sprzętu a widzę jak co jakiś czas Netbeans coś tam "scannig", "refreshing projects", "chcecking for external changes".
Tak jakbym ja sobie mógł edytować kod a on i tak wtedy kiedy mu się zachce to se zapisze.
Niech już to robi 2 minuty ale bym miał pewność, że tym razem mam na ekranie aktualna wersje kodu.
BigPig
10.01.2015, 10:54:58
Pracując na normalnych ustawieniach serwerowych, robiąc to co robisz, to za każdym razem powinna się strona odświeżać.
Ja bym szukał problemu po stronie serwera i cachowania.
twojastara
10.01.2015, 11:16:09
znalazłem jedno rozwiązanie.
gdy:
1)zmienię kod
2)ręcznie usunę cache
3)odświeżę stronę
to jest OK
gdy:
1)ręcznie usunę cache, (a nawet dodatkowo wydam polecenie cache:clear --env=dev)
2)zmienię kod
3) odświeżę stronę
to nie jest OK. jest nieaktualna wersja strony
dziwne, ale przynajmniej wiem, że z tym mogę pracować
by_ikar
10.01.2015, 11:24:31
To nie dotyczy tylko chrome, ale sporej części przeglądarek, odpowiednie nagłówki powinny dać radę. Osobiście, jak mam coś przetestować, zawsze otwieram świeżą sesje incognito.
twojastara
10.01.2015, 11:26:39
pomogło, dzięki.
W trybie incognito również próbowałem, nie odświeżał, ale nie sądziłem, że muszę za każdym razem otwierać nową sesję.
---------------------------------
edit:
nie pomogło. Znowu, raz odświeży, innym razem nie.
(póki co 100% skuteczności: zmiana kodu, ręczne usunięcie cache Symfony, w tej kolejności)
by_ikar
10.01.2015, 14:00:11
Tryb incognito nie zapamiętuje niczego. Jeżeli masz już otwarte okno trybu incognito, to wszystkie karty w innych oknach odwołują się tak na prawdę do tej samej instancji trybu incognito. Po prostu zamknij wszystkie okna incognito i otwórz testową stronę jeszcze raz. Jeżeli mimo tego nadal masz taki problem, to kwestią mogą być jakieś pluginy. Bo sam siedzę na chrome i testuje w ten sposób od dłuższego czasu (kilka lat) i nigdy nie miałem takiego problemu. Dodatkowo, jak męczy cię tryb incognito, w narzędziach developerskich, masz możliwość wyłączenia cache dla danej strony, dla której masz otwarte narzędzia developerskie. Działa, chociaż nie zawsze, np jak coś jest osadzone w iframe, to zaczyna się robić problematycznie, ale wtedy wystarczy jakiś dodatkowy parametr dodać do takiego linka w iframe (np jako get) i iframe jest już odświeżany.
A jak męczy cię kasowanie cache layoutu w symfony, to nie używaj templatow które są kompilowane, tylko jak przystało, zwykłego php.
EDIT: jeszcze jedno, najpewniej masz jakieś cache na poziomie php odpalone, tj apc/xcache czy inny akcelerator php. Jeżeli ma zbyt nachalne ustawienia, to zawsze można wyłączyć takiego akceleratora na czas testów.
twojastara
10.01.2015, 15:05:36
Dzięki za uwagi.
(mam akcelerator opcache, ale - co mnie zaskoczyło - cały czas był wyłączony.)
zawieszę temat, póki co zadowolę się techniką twardego usuwania cache, dość czasu już na to zmarnowałem.
----------
edit:
a może wypadało dodać, że robię projekt z użyciem Doctrine, no i teraz czytam, że ta biblioteka ma jakieś dodatkowe mechanizmy cache. Nie wiem.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.