Pizzer
12.01.2015, 18:39:27
Witam,
mam za zadanie stworzyć projekt >pojedynczej< strony, na której można zamówić pizzę. Moje założenie jest następujące: >zalogowany już< klient wybiera z formularza umieszczonego w lewej części strony pizzę, jej wielkość, dodatki. Po kliknięciu przycisku dodaj pizza pokazuje się na liście po prawej. W ten sposób można wybrać określoną ilość pizz. Pod listą znajdują się przyciski zamów oraz wyczyść.
Problem polega na tym, że wszystkie operacje powinny się dziać bez przechodzenia na nową stronę, co dzieję się zawsze, gdy dodaję pliki .php za pomocą atrybutu action. Prowadzący kazał mi zostawić ten atrybut pusty, jednak umieszczony na stronie kod PHP wykonuje się automatycznie. Toteż czy istnieje jakiś warunek, który zmuszałby wykonanie kodu dopiero po naciśnięciu przycisku (tak jak to się odbywa w języku JavaScript)?
Szukaj pod słowem ajax. Najelpiej skorzystaj z gotowej biblioteki do javascript
jquery.
Pizzer
12.01.2015, 18:51:54
Cytat(sf @ 12.01.2015, 18:48:20 )

Szukaj pod słowem ajax. Najelpiej skorzystaj z gotowej biblioteki do javascript
jquery.
Gdybym tylko mógł, ale to zajęcia z baz danych, więc muszę używać PHP.
sf autorwi chyba raczej nie o to chodziło, też najpierw pomyślałem ze to przecież AJAX ale czytając ostatnie zdanie stwierdzam iż nie ma sprawdzania czy zmienne sa puste czy już wysłane czyli to co post wyżej

bazy danych nie maja związku, bo nie tylko php sie do ich obsługi używa, ale itak tak jak podałem skorzystaj z tego, w manualu sa przykłady, to rozwiąże Twój problem, tak jak podał prowadzący
Pizzer
12.01.2015, 21:04:56
Cytat(com @ 12.01.2015, 18:47:48 )

Przeczytałem, ale jako że piszę w dziale "Przedszkole", nie jest to dla mnie wystarczające (uczę się baz danych, PHP jeszcze w ogóle nie miałem).
Rozumiem, że kliknięcie przycisku zmieni wartość zmiennej powiązanej z polem "name"? Tylko w jaki sposób? I czy jest ważne, której metody użyję ($_GET[] czy $_POST[])?
mamy za Ciebie użyć google czy jak?
http://bit.ly/1xVqfcEhttp://miniphp.wisja.pl/metoda_get,przesyl...formularzy.htmlhttp://miniphp.wisja.pl/metoda_post,przesy...formularzy.htmlW zasadzie bez ssl obie metody działają tak samo, jedynie get zwraca wyniki jawnie wprost w pasku przeglądarki a post niejawnie. Ważne jest aby te dane odpowiednio filtrować, ale żeby poznać php to zajrzyj do jakiejś ksiażki albo poszukaj kursu, bo tu nikt za Ciebie tego nie zrobi
Pizzer
12.01.2015, 22:01:01
Cytat(com @ 12.01.2015, 21:39:42 )

mamy za Ciebie użyć google czy jak?
Użyłem Google.a, nie raz. W takim razie PO CO jest to forum i ten dział?
Do rozwiązywania konkretnych problemów, tu jest opisane jak współpraca ma wyglądać
Temat: Jak poprawnie zadac pytanieNie nauczymy Cie programować w php pisząc tu posty bo od tego są książki i kursy

ponadto dałem Ci linki do przykładów, trochę własnej inicjatywy, albo jest taki dział KUPIE, jak samemu nie jesteś w stanie dać sobie z tym rady
Pizzer
12.01.2015, 22:25:31
Cytat(com @ 12.01.2015, 22:15:06 )

jest taki dział KUPIE, jak samemu nie jesteś w stanie dać sobie z tym rady

I wszystko jasne, trza było wcześniej, kurwy, pisać.
Zachowuj się kulturalnie, bo tak nie mamy o czym rozmawiać. Masz rozwiązanie w przykładach wystarczy tylko dostosować do własnych potrzeb czego jeszcze oczekujesz jak nie dałeś żadnego kodu który mielibyśmy Ci poprawić i zadajesz pytania na które w poście nie da się odpowiedzieć nie przepisując książki czy jakiegoś kursu. Zastanów sie troche