Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duże obciążenie baza danych pomocy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
wiktor1984
Witam mam mały problem zaimportowałem sobie do skryptu ogłoszeń akoad 3.0 ok 25 000 ogłoszeń w jeden dzień

Zostałem chwilowo zablokowany serwer mam na nazwie

Już po dodaniu skrypt generuje duże obciążenie limity są przekraczane

Czas wykonywania zapytań do bazy danych
Parametr określający czas wykonywania zapytań liczony na bazę w ciągu 1 godziny.
Ponad godzina / na każdą godzine

Liczba wierszy pobranych z bazy danych
Parametr określający liczbę pobranych wierszy liczony na bazę w ciągu 1 godziny.
ok 7-10 mln sztuk połowa ponad limit / na każdą godzine

Te prametry są minimalne nawet nie widać że coś się dzieje

Liczba połączeń do bazy danych
Parametr określający liczbę połączeń liczoną na bazę w ciągu 1 godziny.

Liczba zapytań do bazy danych
Parametr określający liczbę zapytań liczoną na bazę w ciągu 1 godziny.

Wie ktoś czy to wina skryptu, tego że dodałem naraz skrypt coś tam jeszcze robi z tymi ogłoszeniami, czy może robotów wyszukiwarek?
by_ikar
Jest to twoja wina, że wybrałeś tak kiepski serwer, z urojonymi limitami, za cenę VPS'a niekiedy..
trueblue
Sprawdź w accesslog czy na stronę wchodzi TwengaBot, jeśli tak, to zablokuj.
sazian
poproś o slow log może jakieś zapytanie jest skopane, ale raczej to próba wyciągnięcia większej kasy bo generujesz jakiekolwiek obciążenie
Dejmien_85
Cytat(wiktor1984 @ 1.02.2015, 23:00:21 ) *
Witam mam mały problem zaimportowałem sobie do skryptu ogłoszeń akoad 3.0 ok 25 000 ogłoszeń w jeden dzień

Liczba wierszy pobranych z bazy danych
Parametr określający liczbę pobranych wierszy liczony na bazę w ciągu 1 godziny.
ok 7-10 mln sztuk połowa ponad limit / na każdą godzine

Te prametry są minimalne nawet nie widać że coś się dzieje

Ja tu widzę 2 opcje:

1) Za duży ruch (i nieważne, czy to użytkownicy, czy boty)
2) Ciulowy skrypt (ciulowe zapytania, jakiś bug, zbyt dużo mielenia bazy danych - nie wiadomo)

Polecić mogę jedynie debugowanie i monitoring bazy - tylko wtedy się dowiesz o co tak naprawdę chodzi, tutaj możemy sobie gdybać.

A liczba ogłoszeń nie powinna mieć wpływu, jest za mała aby mogła mieć wpływ na samą bazę.
szajens
Szkoda czasu, ja co prawda używam akoportal>skrypt ogłoszeń nowa wersja akoad ale za to wolniejsza moim zdaniem, ale testuje go od około 2 mscy, mam go na hekko. Jężeli możesz to przenieś go tam, i zobacz czy coś się dzieje. Powiem Ci że z ich usług korzystam 2 lata i jeżeli nic nie popsują to w życiu nie zmienię, tam dostaniesz przejrzyste informację co do obciążeń. Swoją drogą akosoft korzysta z kohany(tragedia)
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.