Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Alert z input
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
maki1234
Witam potrzebuję zrobić alert z inputem w JS potrzebny do stworzenia bbcode, a mianowicie po klinkięciu w button mam aktualnie że w inpucie się pojawia [url=..][\url] ale chcę aby po kliknięciu w button pojawił się alert z inputem gdzie można wkleić link, po kliknięciu OK ma się pojawić następne okienko gdzie możemy wstawić tekst alternatywny, po kliknięciu OK dopiero ma się wstawić do formularza [url=link]opis[\url] wiem że coś z alertem można kombinować tylko jak zrobić żeby zapamiętał twoj link i go wkleił?
nospor
alert wyswietla komunikat i nie pozwala nic wkleic...
To PROMPT pozwala na wpisanie tekstu
maki1234
Dobra dobra już take coś mam:

1. function url()
  2. {
  3. var url=prompt("Podaj adres URL","http://");
  4.  
  5. var alt=prompt("Podaj tekst alternatywny","");
  6.  
  7.  
  8. }
  9. </script>

Oraz button z id oraz onclick="url();"

Wszystko działa jak najbardziej poprawnie, tj wyświetla się jeden prompt potem drugi tylko jak to teraz wkleić w textarea o id=text który jest w formularzu o id=form??

Coś z document.write trzeba kombinować?
nospor
document.getElementById('id twojego pola').value+='wartosc jaka chcesz dopisac';
maki1234
Niestety nie działa to w ogóle, pradziłem sobie inaczej wink.gif
nospor
Cytat
Niestety nie działa to w ogóle,
Widac zle uzyles to co napisalem. Wiec jak nie umiesz czegos zastosowac, nie pisz, ze nie dziala wink.gif
maki1234
No fakt że nie umiem bo w JS zielony jestem ale masz kod i jak możesz oczywiście powiedz na czym się majdnąłęm biggrin.gif

1. function url()
  2. {
  3. var url=prompt("Podaj adres URL","http://");
  4.  
  5. var alt=prompt("Podaj tekst alternatywny","");
  6.  
  7. var wartosc = url + alt;
  8.  
  9. document.getElementById('text').value+= wartosc;
  10. }
  11.  
  12. </script>

Już nie daję tych znaczików url tylko chciałem sprawdzić czy w ogóle coś doda wink.gif
nospor
A masz pole o ID 'text'? Pokaz kod HTML bo jakos nie wierze
maki1234
Mam textarea o nazwie text jutro ci kod pokaze jak chcesz smile.gif
nospor
Cytat
nazwie text
Wyraźnie napisalem ID a nie NAZWA :/
maki1234
O Boże....
Działa, jakie głupie błędy popełniam... Dzięki za cierpliwość... wszystko działa!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.