Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP] brak wyniku mysqli_query
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
troian
Witam, za radą znajomego przeniosłem się na unkcje mysqli_query jednak mam problem:

Oto jak wygląda kod php
Kod
    if((sprawdz($_POST['login']) && sprawdz($_POST['haslo'])) && !empty($_POST['login']) && !empty($_POST['haslo']))
    {
        $login = czysc($_POST['login']);
        $haslo = czysc($_POST['haslo']);
        $zapytanie = "SELECT * FROM ".S_BAZA_DANYCH.".konta WHERE login='".$login."' AND haslo=password('".$haslo."') LIMIT 1";
        $wynik = mysqli_query($zapytanie,$server);
        echo 'Wynik'.$wynik; //test
        if(!$wynik || (mysqli_num_rows($wynik) < 1))
        {
            $logowania = '<center><font style="font-size:14px; color:red;">Podano błędne dane!</font></center>';
        }else{
            $echo = mysqli_fetch_object($wynik);
            for( $x = 1; $x <= $ilosc; $x++ )
                $_SESSION[$nazwy[$x]] = $echo->$nazwy[$x];
            $logowania = '<center><font style="font-size:14px; color:red;">zalogowano pomyslnie!</font></center>';
        }
    }else{
        $logowania = '<center><font style="font-size:14px; color:red;">Proszę podać login oraz hasło!</font></center>';
    }

wszystko działa jak trzeba wywołałem echo zapytania i jest prawidłowe jednak kiedy wykonałem echo $wynik okazało się że nic nie zwraca.
Jednak nie rozumiem wgl dlaczego nie zwraca wartości, czy ktoś może wie w czym tkwi problem?
Aqu
http://php.net/manual/en/mysqli.query.php

1. $wynik = mysqli_query($zapytanie,$server);

Zapytanie powinno być drugim parametrem. Poza tym do wyświetlenie czegoś powinieneś użyć $echo, $wynik będzie pewnie tylko obiektem mysqli. Stosujesz var_dump żeby zobaczyć co masz w danej zmiennej?
troian
Cytat(Aqu @ 10.02.2015, 14:02:38 ) *
http://php.net/manual/en/mysqli.query.php

1. $wynik = mysqli_query($zapytanie,$server);

Zapytanie powinno być drugim parametrem. Poza tym do wyświetlenie czegoś powinieneś użyć $echo, $wynik będzie pewnie tylko obiektem mysqli. Stosujesz var_dump żeby zobaczyć co masz w danej zmiennej?

tzn dziwiło mnie czemu nic nie pokazuje więc postanowiłem dodać echo $xxx; aby sprawdzić czy daje to jakieś wyniki i akurat przy wywołaniu tego nic nie pokazało
zaraz zamienie je miejscami może to coś da.

No zamiana miejscami bardzo pomogła, no cóż trzeba się na nowo douczyć, czy ktoś może podać mi link do jakiejś pomocy dotyczących mysqli ? Gdyż nie bardzo mi się widzi pisanie tutaj każdego błędu, jaki napotkam podczas plisania.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.