freewalker
14.02.2015, 22:34:01
Witam, mam problem w htaccess z zamianą linków, chciałbym aby zmienna przyjmowała przyjazną nazwę ale dla wszystkich kategorii produktów, podam na przykładzie co chciałbym zrobić, posiadam takie linki:
przyklad.pl/buty?id_kat=2231
przyklad.pl/kurtki?id_kat=2231
przyklad.pl/skarpety?id_kat=2231
przyklad.pl/buty?id_kat=1
przyklad.pl/kurtki?id_kat=1
przyklad.pl/skarpety?id_kat=1
chciałbym, aby id_kat=2231 zamienione było na konkretną nazwę, w tym przypadku "-zimowe" a id_kat=1 na "-letnie" tak, aby adresy wyglądały następująco:
przyklad.pl/buty-zimowe
przyklad.pl/kurtki-zimowe
przyklad.pl/skarpety-zimowe
przyklad.pl/buty-letnie
przyklad.pl/kurtki-letnie
przyklad.pl/skarpety-letnie
w jaki sposób napisać rewrite rule?
kombinowałem z
RewriteRule ^([a-z])-letnie$ ?id_kat=1
ale to chyba nie tędy droga i powyższe świadczy o tym jak małe pojęcie o htaccess mam.... szukam jakiegoś pro gościa co mi pomoże z powyższym problemem : )
Z góry wielkie dzięki i stawiam czteropaka temu, kto rozwiąże mój problem :P
kao3991
15.02.2015, 10:42:58
Za bardzo rozrośnięty plik .htaccess to raczej zły pomysł, plus musiałbyś go generować od nowa przy każdej zmianie kategorii, skasowaniu albo dodaniu nowej... zrób lepiej routing po stronie PHP. Przekazuj cały ciąg znaków po '/' z adresu do funkcji, która zdecyduje co załadować.
freewalker
17.02.2015, 18:21:39
pomysł nie do końca chyba rozwiąże mój problem, po przeprowadzonym routingu owszem -załaduje mi treść ale link w przeglądarce dalej będzie mało przyjazny, ogólnie nie znalazłem info aby htaccess miał ograniczony rozmiar, tylko pytanie jak wielki htaccess jest jeszcze do przyjęcia, czy rząd wielkości 100kb jest ok, czy 200kb też ujdzie?
nikt nie pomoże?
Pyton_000
17.02.2015, 18:25:19
A nie możesz sam sprawdzić?
Ogólnie im więcej regułek w .htaccess tym gorzej.
freewalker
17.02.2015, 18:40:21
Cytat(Pyton_000 @ 17.02.2015, 18:25:19 )

A nie możesz sam sprawdzić?
Ogólnie im więcej regułek w .htaccess tym gorzej.
uwielbiam takie odpowiedzi na forum, gdyby nie inni użytkownicy to by forum nie miało racji bytu

JA: mam pytanie
TY: sam sobie znajdź odpowiedź
....
forumowe trolle?
Podałeś oczywistą rzecz, im więcej regułek tym gorzej... im więcej kg tym ciężej, im więcej napada tym więcej będzie wody. Pytam właśnie o pomoc z ograniczeniem ilości RewriteRule, stąd ten post....
Pyton_000
17.02.2015, 18:47:33
Dostałeś już odpowiedź na swój problem.
Routung w PHP. Inaczej będziesz musiał ręcznie dodawać reguły do htaccess.
PS. Uznam to za komplement ;P
freewalker
17.02.2015, 18:52:31
Cytat(Pyton_000 @ 17.02.2015, 18:47:33 )

Dostałeś już odpowiedź na swój problem.
Routung w PHP. Inaczej będziesz musiał ręcznie dodawać reguły do htaccess.
PS. Uznam to za komplement ;P
spoko, niech będzie komplement ;P ja tu nie przyszedłem szczekać.
Sęk w tym, że jak zrobię routing w php adresu to w pasku przeglądarki dalej adres będzie przyklad.pl/buty?id_kat=2231 mimo, że przekieruje mnie na tą stronę po wpisaniu przyklad.pl/buty-zimowe
Pyton_000
17.02.2015, 18:54:09
nie, Ty masz wygenerować sobie na stronie ładne adresy, a w PHP parsować je, szukać ID itd. i wyświetlać właściwy content.
Zresztą z htaccess (bez php) i tak byś musiał generować ładne linki na stronie.
freewalker
17.02.2015, 19:01:21
no to pies pogrzebany - bo wychodzi na to, że muszę przebudować wszystkie skrypty, dosiadłem się do rozwijania aplikacji pisanej przez innego programistę i tego się właśnie obawiałem, myślałem, że htaccess pozwoli mi ładnie obejść to wszystko....
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.