Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: przechowywanie dużych ilości danych na serwerze
Forum PHP.pl > Forum > PHP
marcus753
Witajcie, mam serwis stworzony w codeigniterze i muszę do niego podpiąć jakąś szybką baze danych. Ogólnie zamysł jest taki aby zliczać ile dany użytkownik wykonał przejść na stronie i kiedy na nią wchodził ostatnio problem w tym że dane te muszą być zbierane dla każdego usera. Planuje do tego wykorzystać cookie ale jeśli użytkownik usunie swoje cookie chciałbym aby dane z automatu pobierały się z bazy i były na nowo zapisywane w jego cookie. Całą autoryzację chce zrobić na podstawie adresu IP+wersji przeglądarki. Jeśli ktoś usunie cookie to go rozpoznam przez dane zapisane w bazie jeśli ma cookie to nie będę nic z bazy pobierał a jedynie ją zaktualizuje.

I tu pojawia się pytanie z jakiej bazy skorzystać tak aby nie było problemów z codeigniterem ?
Może macie jakiś lepszy pomysł co do autoryzacji użytkownika niż po ip które się zmienia oraz wersji przeglądarki która też się zmienia.

Do serwera mam dostęp po ssh więc mogę w nim zainstalować prawie wszystko.

Dzięki za pomoc i sugestie !

ehh napiszcie chociaż czy zapisywanie danych w opcache/memcachce jako zamiennik redisa ma sens ?
ctom
Cytat(marcus753 @ 16.02.2015, 14:41:44 ) *
ehh napiszcie chociaż czy zapisywanie danych w opcache/memcachce jako zamiennik redisa ma sens ?

Redis przynajmniej robi zrzut danych na dysk co pewien czas, tym samym możesz je odtworzyć - przy memcache masz dane tylko w RAM.

Co do samego składowanie takich danych to pomyśl może o bazach NoSQL - są szybkie do składowania takich danych.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.