Cytat(marcus753 @ 10.03.2015, 00:00:30 )

@M4ver tak naprawdę frameworki są tylko i aż narzędziami które wykorzystujemy w pracy i które zazwyczaj ktoś już za nas wybrał. Co prawda działam teraz w 3 frameworkach (codeigniter,laravel,phalcon) ale oglądałem też kilka tutoriali dotyczących symfony i zenda. Symfony jest najpopularniejsze w biznesie (chyba jako jedyny duży framework ma mapy drogowe na kilka lat do przodu) dzięki czemu wiemy w jakim miejscu będzie za 5 lat?
Jeśli pracujesz z czymś 8h dziennie 5 dni w tygodniu to siłą rzeczy albo to pokochasz albo będziesz piekielnie sfrustrowany. Symfony ma jeszcze jedną zaletę, łatwo zastąpić jednego programistę innym.
No ale ma też sporo wad jest piekielnie duże szczególnie dla kogoś kogo celem jest po prostu tworzenie cikawych aplikacji, robienie restfulla i singlepage w symfony jest bezsensu więc używa się silex. Kolejne: yii kohana fuel to dla mnie ta sama grupa frameworków niby fajne niby robią to samo ale to frameworki amatorskie nie wyróżniają się niczym szczególnym między sobą. Laravel odkrycie ostatnich lat choć dla mnie to takie małe symfony, goły projekt do hello world ma prawie 20mb to zastanawiam się gdzie my zabrnęliśmy w naszym rozwoju ? i tu się zaczynają schody, chcesz zrobić autoryzację po swojemu, mieć większą kontrole nad tym co framework robi za ciebie natrafiasz na te same problemy co w przypadku symfony. Codeigniter rok 2008 ehh wtedy życie było prostsze ale nowe frameworki to też nowe php z pełną obiektywnością opcachem itp. ci to dinozaur po prostu?
Zostaje nam jeszcze phalcon który może stać się kiedyś jakąś alternatywą dla całęgo phpa no ale nie jest bez wad, stosunkowo mały, ukryte jądro, mniej rozwinięty od laravela i
Prawdę mówiąc ja sam jestem tak jestem zawieszony w próżni, próbuję trochę tego trochę tamtego ale każdy fw ma wady i zalety, jak dla mnie nie ma idealnego.
Że dwadzieścia mega, a weź sprawdź ile z tych plików jest faktycznie wykorzystywane na jeden request i później zsumuj ich rozmiar. Tak "duże" rozmiary spowodowane są tym że do pakietów dołączane są zazwyczaj testy jednostkowe i inne dokumenty.
Mnie osobiście we wszystkich frameworkach które posiadają klasy do generowania formularzy, właśnie ten ich element wkurza. A w zendzie to już w ogóle, czasami trzeba przeszukać dokumentacje żeby zobaczyć jak coś zrobić, co jest kompletnie bez sensu, kiedy można by to zrobić chociażby jak ma to zrobione laravel. Ale nie.. To samo tyczy się różnego rodzaju systemu szablonów. Nie ogarniam tego po co językowi który powstał jako system szablonów, kolejna warstwa abstrakcji która musi być kompilowana.. No ale to jest moje zdanie

Nie mniej, symfony jest bardzo dobrym frameworkiem, bardzo dużo czerpie z innych frameworków spoza php. Symfony rozpoczął bardzo fajny okres w świecie php, które powoli ulegało stagnacji ze swoim zendem 1.2