Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Framework - Dyskusja
Forum PHP.pl > Forum > PHP
M4ver
Witam,

Przeglądając różne ogłoszenia, różne grupy (nawet facebooku) często jedzie się po innych frameworkach niż Symfony. Czym jest to spowodowane? Przecież jest masa różnych może nawet lepszych frameworków. Symfonowcy cisną wszystko, szczegółnie Laravel, Yii itd. np. o posiadanie active record's, facady w Laravel. Czy według Was Symfony jest "aż" tak dobre? Sorry za offtop ale chcialbym poznać opinię różnych ludzi.
Pyton_000
Każdy framework jest do dupy jak się nie umie z niego korzystać albo robi się to źle.
Tak samo każdy FW jest dobry jak się wie co się robi i robi się to z głową.

Każda grupa wyznawców swojego FW będzie cisnąć hejt na inne. Takie życie smile.gif
Każdy FW ma swoje wady i zalety ale to nie powód aby prowadzić wojny.

Ja np. nie lubię Zend ale nie wyzywam innych wyznawców tegoż tworu. Dla mnie jest on za trudny, skomplikowany co skutkuje że proste rzeczy nie są proste.
M4ver
Masz rację, tylko że z mojego punktu widzenia korzystanie z Symfony2 mnie trochę ogranicza są pewne elemanty które więcej komplikują niż pomagają wbrew z założeniem Symfony(KISS - Keep It Simple, Stupid). Przesiadłem się na L4 teraz L5 i wbrew tego co wypowiadają się programiści Laravel jest spoko. Teraz zacząłem zgłębiać Yii i powiem szczerzę jestem zaskoczony jego założeniami, przyjemnie się czyta docsy oraz piszę się aplikację.

Hejt Hejtem, ale nie wiem skąd się to bierze. Wszyscy 'pro' developerzy(albo i nie developerzy) zauwazyłem że uzywają symfony... nie wiem co w tym jest.
Forti
Symfony jest hard na starcie. Dla mnie przez pierwszy miesiąc formularze to jakaś patologia była... kontener usług - zamiast pisać:

1. $class = new Class();
  2. $smth = $class->doSomething();

pisze się:

1. $smth = $this->get('class');

czyli taki "wrapper". Dopiero po miesiącu widziałem większe zalety. Tak samo jest z każdym innym frameworkiem wink.gif każdy ma swoje zalety i wady oraz głupsze bądź lepsze rozwiązania.

Symfony jednak ma coś, czego inne nie mają. BARDZO wielką społeczność - masa dobrych bundle, które ułatwiają prace, ale są i wady - pewnie że tak wink.gif W symfony daj mi front a w dwa - trzy dni postawie ci do tego prosty cms czy coś. I to jest właśnie zaleta tego. Kilka rzeczy jest ciężkich na początku, ale teraz ja już nie wyobrażam sobie pracy z innym systemem formularzy tongue.gif Taki prosty przykład:

w widoku daje:

1. {{ form(form) }}

a całą reszte w np. FormType.php w postaci kilku prostych linijek. Easy tongue.gif
M4ver7071
Okej zgodzę się z Tobą. Ale problem polega na tym, że w Symfony brakuje mi jednego prostego rozwiązania. W L5 tworze sobie formularz jaki mi pasuje i dane które są wrzucane do input#value mogę nimi operować a tutaj w Symfony na sztywno mi to ustawia. Prosty przykład z ostatnich dni z Symfony który się tukłem, miałem produkty które posiadały obrazki. W bazie przechowywałem ścieżkę do tego pliku i w momencie edycji tego produktu był problem, bo chciałem zrobić to tak że stara wartość w nieedytowalnym inpucie a poniżej input#file który może wgrać zdjęcie. No i jest błąd bo Symfony na sztywno formularz ustawia do danego pola w Entity.. to nie jest zbyt wygodne rozwiązanie.
marcus753
@M4ver tak naprawdę frameworki są tylko i aż narzędziami które wykorzystujemy w pracy i które zazwyczaj ktoś już za nas wybrał. Co prawda działam teraz w 3 frameworkach (codeigniter,laravel,phalcon) ale oglądałem też kilka tutoriali dotyczących symfony i zenda. Symfony jest najpopularniejsze w biznesie (chyba jako jedyny duży framework ma mapy drogowe na kilka lat do przodu) dzięki czemu wiemy w jakim miejscu będzie za 5 lat? Jeśli pracujesz z czymś 8h dziennie 5 dni w tygodniu to siłą rzeczy albo to pokochasz albo będziesz piekielnie sfrustrowany. Symfony ma jeszcze jedną zaletę, łatwo zastąpić jednego programistę innym.

No ale ma też sporo wad jest piekielnie duże szczególnie dla kogoś kogo celem jest po prostu tworzenie cikawych aplikacji, robienie restfulla i singlepage w symfony jest bezsensu więc używa się silex. Kolejne: yii kohana fuel to dla mnie ta sama grupa frameworków niby fajne niby robią to samo ale to frameworki amatorskie nie wyróżniają się niczym szczególnym między sobą. Laravel odkrycie ostatnich lat choć dla mnie to takie małe symfony, goły projekt do hello world ma prawie 20mb to zastanawiam się gdzie my zabrnęliśmy w naszym rozwoju ? i tu się zaczynają schody, chcesz zrobić autoryzację po swojemu, mieć większą kontrole nad tym co framework robi za ciebie natrafiasz na te same problemy co w przypadku symfony. Codeigniter rok 2008 ehh wtedy życie było prostsze ale nowe frameworki to też nowe php z pełną obiektywnością opcachem itp. ci to dinozaur po prostu?

Zostaje nam jeszcze phalcon który może stać się kiedyś jakąś alternatywą dla całęgo phpa no ale nie jest bez wad, stosunkowo mały, ukryte jądro, mniej rozwinięty od laravela.

Prawdę mówiąc ja sam jestem tak jestem zawieszony w próżni, próbuję trochę tego trochę tamtego ale każdy fw ma wady i zalety, jak dla mnie nie ma idealnego.
M4ver7071
Uważasz ze Yii to amatorski fw? Przecież wiele potężnych projektów jest w tym postawionych i bardzo dobrze to gra.
W Polsce jest moda na Symfony jak na "Passata w TDi" sorry za takie skojarzenie ale tak to wygląda. Na zachodzie większość ciekawych projeków jest stawianych na Laravel, Yii czy phalcon.
com
Nie powiedzialbym ze wiekszosc. Sf utrzymuje sie na wysokim poziomie popularnosci bo ma duze community, nie tylko w Polsce ale i w swiecie. Niedawno ktos je przetestowal pod wzgledem obslugi requestow i z bardzo okragla sumo sobie poradzilo. Tak jak tez ktos powiedzial jest wyznaczona sciezka w ktora one caly czas zmierza i to ma znaczenie. Nie mowie tego jako kolejny fanatyk tego frameworka bo nigdy z niego osobiscie nie korzystalem, majac wlasne rozwiazanie ale tematyka chcac nie chcac musialem sie zainteresowac smile.gif lv wiekszosc zarzuca to ze autor lamie tam wzorce, stad tyle sie na niego wylewa zółci wink.gif
Crozin
Dlaczego Symfony jest tak popularne i skąd bierze się "hejt" (to jest raczej ze strony niedoświadczonych) na inne narzędzia - frameworki? Bo Symfony jest w końcu w miarę poprawnie napisany jeżeli chodzi o dobre praktyki programistyczne, poprawnie wykorzystywana jest w nim obiektówka, czerpie pełnymi garściami z innych rozwiązań spoza świata PHP (np. Symfony Security i Spring Security to momentami chyba swoje dokładne kopie w PHP i Javie). Jest on zdecydowanie narzędziem stworzonym pod większe, "enterprise'owe" projekty, gdzie często nie chodzi o to by pisać fun, fast & simple, a z nastawieniem na jakość kodu i ostatecznego produktu. Ma on zdecydowanie wyższy prób wejścia jak i wymaga od użytkownika (programisty) pewnej wiedzy.

@Forti: Sam DIC nie powoduje, że nagle przestaje się korzystać ze "zwykłego" tworzenia obiektów. To nie jest żaden wrapper na nie.
@M4ver7071: Kwestia znajomości/umiejętności wykorzystania frameworka od formularzy. Osiągnięcie tego co potrzebowałeś nie jest niczym trudnym.

Symfony nie jest oczywiście pozbawiony wad, a i w jego dokumentacji potrafią znaleźć się paskudne, złe przykłady użycia czegoś jak to się ma np. w przypadku dokumentacji wgrywania plików przez formularze.
by_ikar
Cytat(marcus753 @ 10.03.2015, 00:00:30 ) *
@M4ver tak naprawdę frameworki są tylko i aż narzędziami które wykorzystujemy w pracy i które zazwyczaj ktoś już za nas wybrał. Co prawda działam teraz w 3 frameworkach (codeigniter,laravel,phalcon) ale oglądałem też kilka tutoriali dotyczących symfony i zenda. Symfony jest najpopularniejsze w biznesie (chyba jako jedyny duży framework ma mapy drogowe na kilka lat do przodu) dzięki czemu wiemy w jakim miejscu będzie za 5 lat?
Jeśli pracujesz z czymś 8h dziennie 5 dni w tygodniu to siłą rzeczy albo to pokochasz albo będziesz piekielnie sfrustrowany. Symfony ma jeszcze jedną zaletę, łatwo zastąpić jednego programistę innym.

No ale ma też sporo wad jest piekielnie duże szczególnie dla kogoś kogo celem jest po prostu tworzenie cikawych aplikacji, robienie restfulla i singlepage w symfony jest bezsensu więc używa się silex. Kolejne: yii kohana fuel to dla mnie ta sama grupa frameworków niby fajne niby robią to samo ale to frameworki amatorskie nie wyróżniają się niczym szczególnym między sobą. Laravel odkrycie ostatnich lat choć dla mnie to takie małe symfony, goły projekt do hello world ma prawie 20mb to zastanawiam się gdzie my zabrnęliśmy w naszym rozwoju ? i tu się zaczynają schody, chcesz zrobić autoryzację po swojemu, mieć większą kontrole nad tym co framework robi za ciebie natrafiasz na te same problemy co w przypadku symfony. Codeigniter rok 2008 ehh wtedy życie było prostsze ale nowe frameworki to też nowe php z pełną obiektywnością opcachem itp. ci to dinozaur po prostu?
Zostaje nam jeszcze phalcon który może stać się kiedyś jakąś alternatywą dla całęgo phpa no ale nie jest bez wad, stosunkowo mały, ukryte jądro, mniej rozwinięty od laravela i

Prawdę mówiąc ja sam jestem tak jestem zawieszony w próżni, próbuję trochę tego trochę tamtego ale każdy fw ma wady i zalety, jak dla mnie nie ma idealnego.

Że dwadzieścia mega, a weź sprawdź ile z tych plików jest faktycznie wykorzystywane na jeden request i później zsumuj ich rozmiar. Tak "duże" rozmiary spowodowane są tym że do pakietów dołączane są zazwyczaj testy jednostkowe i inne dokumenty.

Mnie osobiście we wszystkich frameworkach które posiadają klasy do generowania formularzy, właśnie ten ich element wkurza. A w zendzie to już w ogóle, czasami trzeba przeszukać dokumentacje żeby zobaczyć jak coś zrobić, co jest kompletnie bez sensu, kiedy można by to zrobić chociażby jak ma to zrobione laravel. Ale nie.. To samo tyczy się różnego rodzaju systemu szablonów. Nie ogarniam tego po co językowi który powstał jako system szablonów, kolejna warstwa abstrakcji która musi być kompilowana.. No ale to jest moje zdanie wink.gif

Nie mniej, symfony jest bardzo dobrym frameworkiem, bardzo dużo czerpie z innych frameworków spoza php. Symfony rozpoczął bardzo fajny okres w świecie php, które powoli ulegało stagnacji ze swoim zendem 1.2
!*!
Temat: Wybor Frameworka temat na 35 stron, a Wy zaczynacie kolejny o tym samym :D
Forti
Cytat
W bazie przechowywałem ścieżkę do tego pliku i w momencie edycji tego produktu był problem, bo chciałem zrobić to tak że stara wartość w nieedytowalnym inpucie a poniżej input#file który może wgrać zdjęcie. No i jest błąd bo Symfony na sztywno formularz ustawia do danego pola w Entity.. to nie jest zbyt wygodne rozwiązanie.

Do tego ustawiasz odpowiednie extension wink.gif Wszystko idzie zrobić, tylko mówie, symfony na start jest skomplikowany.

1. @Forti: Sam DIC nie powoduje, że nagle przestaje się korzystać ze "zwykłego" tworzenia obiektów. To nie jest żaden wrapper na nie.

Nie zrozumiałeś mnie. Napisałem jak to wygląda dla kogoś na początku przygody w symfony. Oczywiście, że kryje się za tym coś więcej i ja o tym dobrze wiem.
tzm
@!*! good point,
@marcus753, pisząc że Yii to taki FW dla amatorów odebrałeś mi chęci do siedzenia na tym forum, a sam wyszczególniłeś jako swoje narzędzie pracy codeignitera... boże, jest dopiero 10 a ja takie głupoty czytam..
marcus753
Cytat(by_ikar @ 10.03.2015, 08:44:24 ) *
Że dwadzieścia mega, a weź sprawdź ile z tych plików jest faktycznie wykorzystywane na jeden request i później zsumuj ich rozmiar. Tak "duże" rozmiary spowodowane są tym że do pakietów dołączane są zazwyczaj testy jednostkowe i inne dokumenty.

Mówię o wersji podstawowej, wersja z pełną dokumentacją historią zmian itp jest 3x większa? a założę się że 80% osób które działają z laravelem nie korzysta z żadnych zaawansowanych bibliotek.

@tzm - źle mnie zrozumiałeś, Yii to bardzo ciekawy framework a jego programiści nie są żadnymi amatorami, na pewno niemożna go porównywać do zabytkowego już codeignitera. Chodziło mi głównie o to że nie wyróżnia się niczym szczególnym na tle laravela / phalcona / symfony / codeignitera? nie dziwię się że Cię wkurzyłem nazywając Yii amatorskim fw ale takie epitety proszę zachowaj dla siebie trzymajmy jakiś poziom tego forum.
pyro
Cytat(marcus753 @ 10.03.2015, 11:27:07 ) *
Yii [...] na pewno niemożna go porównywać do zabytkowego już codeignitera. Chodziło mi głównie o to że nie wyróżnia się niczym szczególnym na tle [...] codeignitera?

Spoko.
marcus753
Cytat(pyro @ 10.03.2015, 12:04:30 ) *
Spoko.

wink.gif

laravel - pierwszy framework który 70-80% kodu ma skopiowane od innych frameworków
codeigniter - król swojej ery najprostszy, najłatwiejszy i swego czasu bezkonkurencyjny fw
symfony - framework biznesowy świetna społeczność
phalcon - jeden z pierwszych fw kompilowanych pisany jako rozszerzenie php-a, stosunkowo szybki
zend - klasyka klasyki…

jak na tym tle wygląda Yii ? dla mnie podobnie jak fuel kohana itp. ciekawy nie wyróżniający się fw który po prostu jest wink.gif
aniolekx
ehh te frameworki, z tego co widziałem to tylko Symfony 2 pozwala być "framework agnostic". Symfony 3 podejrzewam ze pójdzie w kierunku DDD.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.