Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Ocena poprawności diagramu ERD
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
maciety
Krótko mówiąc, należy zaprojektować system sprzedaży i rezerwacji biletów autobusowych dla jednego przewoźnika.
Funkcjonalności:
- wyszukiwanie połączeń,
- zakup biletu,
- rezerwacja biletu,
- oczywiście możliwość zakładania konta przez użytkowników,
- panel administracyjny, który umożliwi dodawanie/edycję/usuwanie połączeń oraz podgląd kupionych biletów na danej linii,
- dodatkowa funkcjonalnosc to program punktowy, w którym za przejechane kilometry użytkownik dostaje punkty wymienne w przyszłości na bilety.
Rzeczy, które należy uwzględnić (i to one stanowią największe wyzwanie projektowe):
- przejechane kilometry (odległości między przystankami),
- zmienna na trasie liczba zajętych miejsc w autokarze (połączenia nie są tylko z punktu A do B - mają po drodze przystanki, np. w Warszawie wsiada 40 osób, w Ostródzie wysiada 10 i wsiada 20, w Elblągu wysiada 10, w Gdańsku (stacja końcowa) wysiada 40) ,
- zniżki na biletach - zarówno ustawowe jak i promocje organizowane przez przewoźnika.

Mam nadzieję, że w miarę przystępnie wyjaśniłem o co chodzi. Bardzo proszę o wskazanie miejsc, w których moje myślenie jest błędne.

A oto diagram:

Xelah
Nie podjejmę się oceny schematu, bo w sumie nie wiadomo, czy ten schemat ma sens w tym przypadku.
Dziwi mnie, że zaczynasz od bazy. Zacznij od kodu i testów. Jeśli logika będzie działała i testy potwierdzą, że to ma ręce i nogi to przejdziesz do tego, jak to co zrobiłeś gdzieś zapisać.
Zaczynanie od bazy to tak troche robienie od d**y strony. Potem będziesz dostosowzwał kod do schematu nawet nie wiedząc, czy to ma ręce i nogi.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.