Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Zmiana ustawień uprawnień serwera SQL, zdalnie
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
DirtyFrank
Witam forumowicze.
Mam tego typu problem.

Zainstalowałem windę serwer 2012 r2 na swoim serwerze w biurze.

Generalnie wszystko poszło lekko łatwo i przyjemnie, nie taki windows server straszny, jak go malują smile.gif
Serwer do sieci wystawiłem przez ddns (no-ip.com). I to jakby wszystko funkcjonuje ok.

Idąc dalej - na serwerze zainstalowałem oprogramowanie, które samo instaluje sobie serwer SQL (2008) a mianowicie COMARCH ERP OPTIMA.
Na pierwszy rzut oka wyglądało to bardzo zachęcająco, zawsze broniłem się przed sql rękami i nogami więc gotowe rozwiązania były mile widziane smile.gif

I teraz - kiedy mam to oprogramowanie już zainstalowane, serwer sql również - wskazuje softowi jego własne bazy danych, żeby je importował (mam je już na dysku lokalnym). I tu jest problem.

Oprogramowanie nie chce / nie może, tych baz danych importować, bo rzekomo nie ma do nich uprawnień/dostępu.
Komunikat ID 29018 „Brak dostępu lub błąd odczytu pliku z kopią bezpieczeństwa. Odtwórz kopię bazy narzędziami serwera.”
Firmowe FAQ softu, wskazuje takie możliwości:

[pyt. 2157] [OPT] Komunikat ID 29018 „Brak dostępu lub błąd odczytu pliku z kopią bezpieczeństwa. Odtwórz kopię bazy narzędziami serwera.”
Poniżej znajduje się lista najczęstszych przyczyn wystąpienia komunikatu:
Wybrany plik kopii bazy danych pochodzi z nowszej wersji serwera SQL niż wersja serwera, na którym baza miała być odtworzona. W celu rozwiązania problemu zaktualizuj serwer SQL do wersji, z której pochodzi kopia bezpieczeństwa.
Serwer SQL nie ma uprawnień do wybranego pliku kopii bezpieczeństwa. Mówiąc precyzyjnie konto, na którym działa usługa SQL nie ma uprawnień odczytu do wskazanego pliku. Należy sprawdzić na liście usług systemowych (services.msc) na jakim koncie działa serwer SQL i dodać uprawnienia odczytu do pliku kopii bezpieczeństwa dla tego konta.
Szczególnym przypadkiem p. 2) jest próba tworzenia kopii bezpieczeństwa z dysku sieciowym, do którego nie ma dostępu serwer SQL. W celu rozwiązani problemu należy skopiować plik kopii na dysk lokalny oraz upewnić, się że SQL posiada do niego prawa (patrz p. 2) następnie, należy ponownie uruchomić kreator odtwarzania bazy.

Pogrubiłem/Zaznaczyłem opcję, która jest wykluczona na 100%.
No i teraz te uprawnienia serwera SQL...
Nakieruje mnie ktoś, jak to zrobić? smile.gif
Widzę, że konto (databases/security/logins/) "sa" nie ma pełnych uprawnień w sql manager. Ale nie mogę mu ich nadać - error 15405

Albo ewentualnie, rzucę dostępem do pulpitu zdalnego windows i zapłacę od ręki za ustawienie tego tak, żeby soft miał dostęp i uprawnienia do baz, bardzo chętnie.
Z góry dzięki.
kamila85
Witam.

Czy udałoo Ci się może rozwiązać ten problem....mam podobny i nie wiem co jest nie tak ?
MarBaz
Witam,

" wskazuje softowi jego własne bazy danych, żeby je importował (mam je już na dysku lokalnym)."

Co to za bazy, kto i kiedy je utworzył?
Czy po zainstalowaniu Optimy utworzyła się baza demo.?

Marek

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.