Z repozytoriami miałem do czynienia tylko na linuxie gdy coś instalowałem, a nazwę "git" kojarzę tylko z githuba na którym często znajdowałem jakieś potrzebne mi projekty i pobierałem w zipie.
Mam taki problem, że pracuję sobie nad jednym skryptem składającym się z ok 15 plików jak na razie. Tak jak zawsze trzymałem go po prostu na swoim serwerze, i zmiany uploadowałem przez FTP.
Chcę jednak by mój kolega z klasy również mógł nad tym jednocześnie pracować. Sądziłem, że duże projekty muszą być jakoś lepiej zorganizowane niż edycja przez wspólne FTP, bo w przypadku np. 20 osobowej grupy zapanował by chaos. Zacząłem więc szukać i czytać jak się takie grupowe projekty rozwiązuje, i od razu wpadłem na "git", a dokładnie gitlab od którego chciałbym zacząć.
Czytałem kilka tutoriali, oglądałem wstępy z youtube itp, ale nadal nie mogę znaleźć odpowiedzi na takie najbardziej podstawowe pytania.
1. Czy to w jakiś sposób pomaga w jednoczesnej pracy nad tym samym plikiem? To było moim głównym powodem by szukać czegoś do pracy w grupach, bo bałem się, że np. jak ja będę edytował jakiś plik .php i go wyślę na FTP, to się okaże że nadpiszę plik który zmodyfikował kumpel 5 minut wcześniej. W jaki sposób gitlab tutaj pomaga, w jaki sposób odbywa się edycja tego samego pliku? Czy tak samo trzeba się informować w tradycyjny sposób "hej edytuję właśnie plik xxx.php, nie zmieniaj niczego przez godzine" ? Bo wiadomo, że jak już mam otwarty plik .php w edytorze, to nie będę miał wpływu na inne zmiany które ktoś może w tym samym czasie chcieć wprowadzic w tym samym pliku.
2. Skoro cały projekt jest na zwykłym hostingu, a zmiany wprowadzamy przez FTP to w jaki sposób ma tutaj być wszczepiony gitlab? Mam jednocześnie zmieniony plik wysyłać na FTP i na git by obydwa były aktualne? Z tego co rozumiem git właśnie służy po to by móc automatycznie pobrać wszystkie nowe wersje plików, ale w jaki sposób mam to zrobić na hostingu gdzie nie mam dostępu do jego systemu, konsoli ?
Jeżeli to ma jakieś znaczenie to siedzę na windowsie. Zmiany w plikach po prostu robię otwierając go w notepadzie przez filezille.
Wiem że te pytania będą dla większości strasznie banalne, ale to właśnie początki są najtrudniejsze...
Z góry dzięki za pomoc