Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duża ilość procesów php-cgi
Forum PHP.pl > Forum > Serwery WWW
usb2.0
Siema,

od kiedy wrzuciłem nową stronkę - zwykly wordpress - na serwer liczba procesow php-cgi lekko mowiąc wzrosla, nie wiem jaka jest normalna ilość, ale powiedzmy 40 to chyba za duzo biggrin.gif
no i każdy zjada ileś tam ramu i serwer w końcu nie wyrabia. Googlnalem jakiś skrypt, ktory w cronie co minute kill'uje procesy no i spoko dziala, ale sekunde pozniej liczba znowu rośnie.
Da się to jakoś ogarniczyć?

Pozdro

ubuntu 12 x64, 8GB ramu
ohm
Ile requestów masz? Jaki serwer www? Sprawdz w localhost/server-status ile masz połączeń, sprawdź w logach, bo może jakieś boty próbują na admina się zalogować.
usb2.0
no jak patrze w access.log no to zdarza sie naprawde sporo GET'ow w tej samej sekundzie ale np do obrazkow z innych stron, gdzie wczesniej nie mialem tego problemu zupelnie.

No wylaczylem stronke na minute doslownie i odrazu sie poprawiło : /
jak sprawdzić ilość requestow?; o
ohm
jeśli nie masz, to zainstaluj sobie links potem wystarczy links http://localhost/server-status - odświeżasz sobie przez ctrl+r
usb2.0
dzieki za to,

no sprawdziłem i okazało się że jakiś ruski serwer caly czas wysyla requesty przez /wp-login.php
powinienem chyba dodac opcje blokowania IP po kilku nieudanych probwach -.-

zablokowanie IP w stylu "deny from 1.2.3.4" wystarczy?
ohm
Na początku tak, ale pewnie raz dwa się zmieni.
Uratowałby Cię albo jakiś system banowania dla wordpressa, albo zrobienia tego na poziomie fail2ban (/iptables)
usb2.0
dzięki za rady
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.