Witam!
Mam takie pytanie... Nie jestem specem w bazach danych/serwerach
dlatego piszę.
Chodzi o spostrzeżenia i Wasze doświadczenia.
Mam serwer dedykowany:
Procesor Intel Xeon E3 1245v2
Rdzenie / Wątki 4 cores / 8 threads
Częstotliwość 3.4 GHz+
RAM 32GB DDR3
Dyski 2x 2 TB SATA
RAID Soft
Sieć 1 Gbps
Przepustowość 250Mbps
Transfer Bez limitu
IPv4 1
IPv6 /64
Anty-DDoS Zawarte w ofercie
Stoi on na OVH na NGINX.
Na serwerze tym stoi 5 portali informacyjnych. Od czasu do czasu przy dużej ilości odwiedzin (niewykluczone, że to zbieg okoliczności) portale siadają i wyskakuje błąd NGINX. Firma
zewnętrzna obsługująca technicznie portale i zarazem twórcy systemu CMS na których stoją portale twierdzą, że przy około +/- 9 mln odwiedzin wszystko siada (oczywiście po interwencji admina wszystko rusza). Limit na ilość odwiedzin/połączeń? pierwsze słyszę...
Jeśli chodzi o ilość połączeń w jednostce czasu to jaka jest średnia wartość, żeby zapchać taki serwer?
Trochę to bez sensu. Rozumiem, żeby w ciągu kilku sekund bombardowało zapytaniami do bazy... może włącza się ANTY-DDOS?
Jak taki system działa? Czy trzeba zmienić ustawienia ANTY-DDOS? Czy trzeba zmienić na szybszy/lepszy serwera dedykowany?
Czy jest możliwość sprawdzenia ile zapytań generuje system CMS dla jednego wczytania np. strony głównej z poziomu zwykłego użytkownika np. w firebug? Jaka jest optymalna ilość zapytań na jedno odświeżenie strony? Czy optymalizacja kodu/zapytań w CMS-ie może pomóc?
Jak zweryfikować takie informacje?