Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Dane techniczne serwera a rzeczywistość
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
bebzon_hc
Witam!
Mam takie pytanie... Nie jestem specem w bazach danych/serwerach
dlatego piszę.

Chodzi o spostrzeżenia i Wasze doświadczenia.

Mam serwer dedykowany:
Procesor Intel Xeon E3 1245v2
Rdzenie / Wątki 4 cores / 8 threads
Częstotliwość 3.4 GHz+
RAM 32GB DDR3
Dyski 2x 2 TB SATA
RAID Soft
Sieć 1 Gbps
Przepustowość 250Mbps
Transfer Bez limitu
IPv4 1
IPv6 /64
Anty-DDoS Zawarte w ofercie

Stoi on na OVH na NGINX.

Na serwerze tym stoi 5 portali informacyjnych. Od czasu do czasu przy dużej ilości odwiedzin (niewykluczone, że to zbieg okoliczności) portale siadają i wyskakuje błąd NGINX. Firma
zewnętrzna obsługująca technicznie portale i zarazem twórcy systemu CMS na których stoją portale twierdzą, że przy około +/- 9 mln odwiedzin wszystko siada (oczywiście po interwencji admina wszystko rusza). Limit na ilość odwiedzin/połączeń? pierwsze słyszę...

Jeśli chodzi o ilość połączeń w jednostce czasu to jaka jest średnia wartość, żeby zapchać taki serwer?
Trochę to bez sensu. Rozumiem, żeby w ciągu kilku sekund bombardowało zapytaniami do bazy... może włącza się ANTY-DDOS?
Jak taki system działa? Czy trzeba zmienić ustawienia ANTY-DDOS? Czy trzeba zmienić na szybszy/lepszy serwera dedykowany?

Czy jest możliwość sprawdzenia ile zapytań generuje system CMS dla jednego wczytania np. strony głównej z poziomu zwykłego użytkownika np. w firebug? Jaka jest optymalna ilość zapytań na jedno odświeżenie strony? Czy optymalizacja kodu/zapytań w CMS-ie może pomóc?

Jak zweryfikować takie informacje?
by_ikar
Jaki to jest błąd na nginx i czy jesteś w stanie wrzucić gdzieś logi z nginxa/php-fpma ? Tam będzie informacja co jest problemem, może to być limit ilości otwartych plików (ulimit), może to być limit workerów nginxa, limit interpreterów fpma, może to być limit ilości połączeń do bazy danych, może to być co kolwiek. Pokaż logi zarówno nginxa jak i fpma to powiem ci w czym jest problem.
bebzon_hc
OK! Postaram się załatwić jak najszybciej.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.