Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Tworzenie cms, jak to ugryźć?
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
goartur
Witam, jako iż chcę zrobic cms, mam pewien problem, musze go oczywiscie zaprogramowac a potem pozwolić użytownikowi na łatwą obsługę aplikacji.
Wezmę Wordpress jako przyklad, wywoływanie funkcji do pobrania title strony:
  1. <?php wp_title(); ?>

W jaki to sposób ugryżć aby używając oop ?
Myślałem o czymś takim

1. function get_title(){
  2. return $option->get_siteTitle();
  3. }

Czy to jest dobry pomysł?
aniolekx
mialo by to wiekszy sens gdybys mial np klase Page i ta klasa miala metode getTitle(), wtedy kod jest czytelniejszy, wiadomo o co chodzi.
goartur
No tak ale jesli cms ma wiele funkcji to uzytkownik bedzie musial wzywac roznych klasy a to znowu jest chyba dosc skomplikowane.
!*!
Cytat(goartur @ 11.09.2015, 08:40:14 ) *
Wezmę Wordpress jako przyklad

Nabierzesz tym tylko złych praktyk a później staniesz pod ścianą. Na początek rozkmiń sobie czym jest MVC (chociażby w fuelphp, codeigniter). Z kontrolera przekazujesz dane do widoku i zamiast
  1. wp_title();
będzie
  1. $title
lub
  1. $this->view->title

Różnica polega na tym, że przy rozbiciu na MVC będziesz miał elastyczną kontrolę nad zawartością jaka trafi do widoku. To ułatwi Ci później budowę systemu wtyczek czy wdrażanie dependency injection container.
goartur
Tak wiem, lecz jesli uzytkownik chce prostego sposobu na zrobienie strony to uzywanie obiektow jest przeciez dla niego zbedne.
Forti
Co znaczy "prosty sposób robienia strony"? Wordpress jest najgorszym przykładem - żaden szanujący się programiste nie tyka tego jeżeli nie musi. Użytkownicy korzystają bo mogą łatwo sobie wyklikać stronę..

Chodzi tobie o szablony? Jak zrobisz dobrą dokumentacje to każdy twórca szablonu sobie poradzi.
jacek3434
Wordpress jest dobry dla kogoś kto nie ma pojęcia (bądź ma bardzo małe) o tworzeniu stron. W sumie chyba większość CMS do tego dąży.
goartur
UP dokladnie o to mi chodzi.Tworze cms ktory ma byc dla malo wiedzacego uzytkownika, jest to moj projekt do szkoly, wiec tego sie trzymam dlatego pytam czy to jest dobre rozwiazanie.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.