powierzono mi zadanie administrowanie CMS'em (Joomla) jednej ze stron. Wszystko szło ładnie przez dobry rok dopóki nie pojawił mi się błąd 500.
Po włączeniu opcji raportowania błędów otrzymałem taki komunikat:
CODE
[-:error] [pid 2677:tid 3599435523840 [client 213.241.41.100] ModSecurity: Warning. Pattern match "passwd" at ARGS_NAMES:passwd. [file "/opt/iq/httpd/conf/mod_security/iq/enabled/90_local.conf"] [line "72"] [id "118"] [severity "NOTICE"] [hostname "MOJA_STRONA"] [uri "/administrator/index.php"] [unique_id "ViXpm1Zv8QsAAAp1TFkAAACP"]
Mój provider (IQ.PL) poinformował mnie o rozwiązaniu problemu w następujący sposób:
"Proszę zmienić format przekazywanych danych tak by nie używał Pan przy metodzie POST zmiennej o nazwie passwd. W innym przypadku nasze zabezpieczenia będą skutecznie blokować takie wywołania."
Problem mój polega na tym, że nie znam ani PHP ani JS na tyle by wiedzieć gdzie szukać rozwiązania. Do tej pory poruszałem się w CMS ze znajomością HTML'a i to wystarczyło.
Niestety nie mamy innej obsługi informatycznej a autor strony już nie pracuje w firmie.
Panowie i Panie: gdzie/jak szukać rozwiązania?

[edit]: Objawy błędu; po wejściu na stroną pokazuje się error 500. Podstronę/artykuł wystarczy odświeżyć i wszystko działa. Kliknięcie w kolejny link i podobna procedura: aby zobaczyć zawartość artykułu trzeba odświeżyć stronę.