Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP][inne] Dwie domeny na jednym serwerze (jak?)
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
bordovy
cześć.
to mój pierwszy post na tym forum. witam wszystkich smile.gif

problem dla Was błahy, a dla mnie nie do przejscia sad.gif
powiedzmy że mam dwie domeny: domena1.pl i domena2.pl
domena1.pl jest aktywna (jest już strona w sieci), ale chciałbym bardziej wykorzystać miejsce na serwerze i wykupiłem domenę (to nie jest moja nazwa, tylko na potrzeby posta) domena2.pl
czy jest możliwe by na jednym serwerze zrobić dwie niezależne strony? czyli jeden serwer na którym są dwa adresy www?
mam cpanel (jesli to pomoże)

pozdr.
b-y
Tomplus
Jeżeli druga domena ma przekierowanie na twój serwer, to wystarczy znaleźć opcję gdzie podpinasz domenę/subdomenę pod dany katalog na serwerze.
Jak nie masz, to ustaw rekordy NSy oraz A na twój serwer.

Domen podpiętych pod jeden serwer możesz mieć wiele.
bordovy
ok. ale gdzie mam wrzucić katalog do tej drugiej domeny?
pliki do domeny domena1.pl znajdują się w public_html
czy mam również tutaj wrzucić folder z plikami do domena2.pl? czy może w katalogu nadrzędnym?

przekierowanie czy wystarczą same DNSy? jeśli o to chodzi to jestem zielony... sad.gif
A? co_jest.gif
Tomplus
pewnie jakbyś podał nam hosting, to łatwiej byłoby pomóc, bo często same hostingi oferują takie informacje w FAQ.

To gdzie możesz podpiąć stronę zależy od hostingu i poziomu twojego roota. Ale zwykle masz na hostingu opcję:

- dodaj domenę/przypisz domenę (wtedy tworzy się katalog domena2/public_html/)
- zmień przypisanie domeny (możesz zmienić katalog na przykład domena1/public_html/domena2/)

Dostęp do obsługi domeny powinnieneś mieć tam gdzie ją zakupiłeś, ale ogólnie:
- Za pomocą rekordu A określamy adres IP serwera docelowego, na który ma wskazywać domena.
- Za pomocą rekordu NS wskazujemy jakie serwery DNS będą obsługiwały naszą domenę.
- Za pomocą rekordu CNAME host serwera docelowego, na który ma wskazywać domena.
- Za pomocą rekordu MX określamy serwery, które będą obsługiwały pocztę e-mail w naszej domenie.
Pyton_000
U rejestratora w DNS w rekordzie A wrzucasz IP swojego serwera (NS nie zmieniaj, bo nie ma po co)

W cPanel musisz dodać musisz dodać nową domenę analogicznie jak robiłeś to ze starą (robiłeś?)
Czyli wchodzisz w Add Domain, podajesz nazwę, katalog i tyle.Powinien się utworzyć katalog zdefiniowany (ew. wybiera się z dostępnych, tego nie wiem bo nie używam cPanelu smile.gif )

To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.