bordovy
11.11.2015, 15:55:54
sprawa dotyczy index.php oraz index2.php
chodzi o to czy jest możliwe zrobienie takiego czegoś że jak ktoś próbuje wejść na index2.php to najpierw przerzuca go na index.php gdzie trzeba wpisać hasło?
najpierw hasło na index.php a potem przejście na index2.php
pozdr.
b-y
Tomplus
11.11.2015, 17:08:42
if (empty($_SESSION['loggedin'])) header("Location: index.php"); else {
}
I tym podobne rozwiązania.
bordovy
11.11.2015, 17:30:07
jeśli dobrze zrozumiałem to ten kod mam wrzucić do index2.php?
poza tym: czy po podaniu hasła nie będzie przerzucało mnie cały czas na str index.php gdzie trzeba będzie podawać hasło?
Tomplus
11.11.2015, 18:53:49
Używasz np. sesji do utrzymania połączenia użytkownik-strona:
a potem posługujesz się zmienną sesyjną która sama przenosi się między stronami gdzie mamy uruchomioną sesję np. _SESSION['loggedin'] = true potem sprawdzasz czy jest taka sesja.
bordovy
12.11.2015, 18:59:22
index.php - strona główna (trochę pierdół)
index2.php - strona gł forum (właśnie to forum ma być niedostępne dla wszystkich, czyli tylko dla tych dostępne, którzy znają hasło)
Gdzie Waszym zdaniem mam umieścić kod z hasłem? Moim zdaniem w pliku index forum - działam na SMF
olszam
12.11.2015, 22:08:11
w pliku index dajesz sobie jakiś formularz, który sprawdza poprawność hasła i jeśli jest poprawne zapisujesz gościa w sesji a w index2 robisz podobnie jak Tomplus napisał, sprawdza czy sesja jest poprawna, jeśli tak to przechodzi dalej w index2 jak nie to odsyła do index.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę
kliknij tutaj.