Mam problem z polskimi ogonkami przy exporcie z bazy do Excel. Plik mam kodowany na UTF-8 bez bom, baza kodowana utf8_unicode_ci.
<?php require_once '../../../../class/PHPExcel.php'; $objPHPExcel = new PHPExcel; $objPHPExcel->getDefaultStyle()->getFont()->setName('Calibri'); $objPHPExcel->getDefaultStyle()->getFont()->setSize(8); $objWriter = PHPExcel_IOFactory::createWriter($objPHPExcel, "Excel2007"); $objSheet = $objPHPExcel->getActiveSheet(); $objSheet->setTitle('Raport'); $objSheet->getStyle('A1:D1')->getFont()->setBold(true)->setSize(12); $connection = @mysql_connect('localhost', 'root', 'thomson1974ABCD') or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.<br />Błąd: '.mysql_error()); $db = @mysql_select_db('gc', $connection) or die('Nie mogę połączyć się z bazą danych<br />Błąd: '.mysql_error()); $ID = 2; $name = mb_convert_encoding($row['collect_name'],'utf-8','ISO-8859-2'); $objSheet->getCell('A'.$ID)->setValue($name); $ID++; } $objSheet->getColumnDimension('A')->setAutoSize(true); $objSheet->getColumnDimension('B')->setAutoSize(true); $objSheet->getColumnDimension('C')->setAutoSize(true); $objSheet->getColumnDimension('D')->setAutoSize(true); $objWriter->save('php://output'); ?>
Plik się generuje ale bez polskich znaków.
Pozdrawiam