Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP] przeslanie parametrow
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
codex
Mam linijkę która przekierowuje do skryptu php:
  1. <a href="skrypt.php">wykonaj</a>

Teraz chcę ten skrypt wykonać z parametrami, tak żeby w $argc była ilość natomiast w $argv - tablica.
Jak mam to zapisać?
rad11
Do przeglądarki używa się $_GET albo $_POST

$_GET:

1. <a href="skrypt.php?param1=value1&param2=value2">wykonaj</a>
  2.  
  3. W pliku skrypt.php odbierasz w ten sposob:
  4.  
  5. $param1 = $_GET['param1'];
  6. $param2 = $_GET['param2'];
  7.  
  8. var_dump($param1, $param2);

$_POST:
  1. <form method="POST" action="skrypt.php">
  2.  
  3. <input name="param1" />
  4. <input name="param2" />
  5. <input type="submit"/>
  6. </form>
  7.  
  8. W pliku skrypt.php odbierasz w ten sposob:
  9.  
  10. $param1 = $_POST['param1'];
  11. $param2 = $_POST['param2'];
  12.  
  13. var_dump($param1, $param2);

A o tym co Ty piszesz używa się w console`ach.
codex
dzięki. $_GET działa, lecz wyczytałem tutaj , że w php można używać
superglobalnych w sposób znany z konsoli ... jakiś błąd czy inny sposób przekazania args'ów ?
Wyczytałem też, żeby nie używać $_GET lub używać tylko tam gdzie dane są nieistotne dla bezpieczeństwa ponieważ widać je w przeglądarce
( co zresztą się zgadza bo właśnie widzę ten efekt na ekranie ohno-smiley.gif )
Do tego nie chcę w tym przypadku użyć formularza więc $_POST hyba też odpada.
nospor
Cytat
że w php można używać
superglobalnych w sposób znany z konsoli ... jakiś błąd czy inny sposób przekazania args'ów ?

Cos zle przeczytales... Owszem, mozna uzywac argc ale tylko w skryptach odpalanych z konsoli.

Napisz poprostu co kombinujesz, co chcesz przekazywac itd to bedzie mozna ci pomoc. Na chwile obecna albo GET albo POST albo SESSION
codex
oto co chcę zrobić:
- jeżeli startowy plik serwisu "index.php" uruchamia się bez parametrów - będzie oznaczało, że użytkownik który przegląda stronę nie jest zalogowany.
- jeżeli prześlę argument określający, użytkownika zalogowanego, wtedy ta sama strona index.php ma wyglądać nieco inaczej ( wyświetlanie nazwy usera, itd.)
oczywiście metoda odczytu $_GET odpada ponieważ każdy może sobie wstawić parametr w pasku przeglądarki lub np. próbować chociażby nawet bruteforce.
SzpaaQ
Cytat(codex @ 3.12.2015, 21:04:14 ) *
oto co chcę zrobić:
- jeżeli startowy plik serwisu "index.php" uruchamia się bez parametrów - będzie oznaczało, że użytkownik który przegląda stronę nie jest zalogowany.
- jeżeli prześlę argument określający, użytkownika zalogowanego, wtedy ta sama strona index.php ma wyglądać nieco inaczej ( wyświetlanie nazwy usera, itd.)
oczywiście metoda odczytu $_GET odpada ponieważ każdy może sobie wstawić parametr w pasku przeglądarki lub np. próbować chociażby nawet bruteforce.

z $_POST wystarczy spojrzeć w źródło i też widać parametry. czemu nie zrobisz formularza z logowaniem?
codex
no mam formularz z logowaniem - formularz obsługuję w osobnym pliku acess.php a ten z kolei robi przekierowanie na strone domową (index.php). Jeżeli mówisz, że $_POST też można podejżeć .... to jak sobie z tym radzą zawodowcy ?
edit: chyba na razie spróbuję przepisać cały kod index.php tak, żeby generował się automatycznie. Czekam na lepsze rozwiązania.
SzpaaQ
Cytat(codex @ 3.12.2015, 21:47:51 ) *
no mam - formularz obsługuję w osobnym pliku acess.php a ten z kolei robi przekierowanie na strone domową (index.php). Jeżeli mówisz, że $_POST też można podejżeć .... to jak sobie z tym radzą zawodowcy ?
edit: chyba na razie spróbuję przepisać cały kod index.php tak, żeby generował się automatycznie. Czekam na lepsze rozwiązania.

to ja już nie wiem co chcesz zrobić biggrin.gif ale

Cytat

jeśli chodzi tylko o to to proste rozwiązanie, jeśli masz logowanie to gdzie problem? sprawdz w index.php czy jest gość zalogowany i żadnych parametrów nie potrzeba o ile logowanie nie ogranicza się tylko do
  1. if($dane == 'się zgadzają') header('location: index.php');

a jesli tak to poszukaj w manualu setcookie()
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.