Cytat(Terrorizer @ 6.12.2015, 12:49:55 )

Wszystko zależy od tego co ma robić ta pętla jeszcze....
Pętla jest bardzo banalna. Generalnie robię mały projekt do szkoły oparty na raspberry pi. Mój program ma wyświetlać na stronie www aktualną temperaturę w pomieszczeniu z czujnika i jeżeli wprowadzimy, że mamy dogrzać pomieszczenie np do 27*C to program ma wysłać 1 do przekaźnika, który uruchomi grzałkę i dogrzeje do tych 27*C i wyłączy. Jeżeli temperatura spadnie znowu poniżej tych 27*C(+-) to znowu ją włączy dogrzeje i się wyłączy i tak w kółko. Wygląda to aktualnie tak:
Do tego właśnie była mi potrzebna ta pętla i chciałem to zrobić właśnie tak:
if (isset($_POST['zatrzymaj'])) {
$stop = true;
}
if (isset($_POST['uruchom'])) {
$dtemp = $_POST['docelowaTemp']; // zapisanie do zmiennej $dtemp docelowej temperatury w pomieszczeniu
while ($stop == false)
{
while ($temp < $docelowatemp) // zapętla dopóki temperatura z czujnika < od docelowej temp.
{
include 'temp.php'; // Pobranie temperatury z czujnika
exec("gpio write 2 1"); // Włącza grzałkę }
exec("gpio write 2 0"); // wyłącza grzałkę }
}
Ktoś wyżej pisał, że można by zrobić skrypt w js, który by uruchamiał nasz skrypt php co np. sekunde. Jeżeli można by tak zrobić to wtedy tą pętle można by zastąpić instrukcją if else, czymś takim np.
<?php
include 'temp.php';
if ($temp < $a)
{
}
else
{
}
?>
I wtedy ten skrypt był by uruchamiany co sekunde przez js i on by robił za pętle. Tylko nie wiem w ogóle czy tak też można zrobić, czy nie bardzo. Macie jakiś pomysł jak takie coś wykonać?