Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [JavaScript]Zaznaczony tekst
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
castagir
Witam!

Mam problem z znalezieniem jakiejś funkcji JS pozwalającej na wyodrębnianie tekstu z <TEXTAREA>.
Używam biblioteki jQuery.
Używałem już na przemian w różnych kombinacjach funkcje .selection, .getSelection, .selectionStart, .selectionEnd, .createRange itp.
Próbowalem z nawiasami () i bez. Nie dało żadnego efektu. Zazwyczaj występuje błąd $(...).nazwafunkcji is not a function lub pokazuje, że wyodrębniona wartość jest undefined.
Być może macie jakiś pomysł, albo może zmienić element TEXTAREA na jakiś inny.

trueblue
$(element)[0].getSelection()
koodo218
  1. <textarea id="fragment">
  2. Litwo! Ojczyzno moja! Ty jesteś jak zdrowie. Ile cię trzeba cenić, ten tylko się położył! Co by stary stojący zegar kurantowy w pół kroku Tak każe przyzwoitość). nikt lepiej zna się nagle, stronnicy Sokół na Tadeusza, rzucił kilku młodych od ganku zamknięty zaszczepkami i potrząsając głową rzekł do Polski trzech mocarzów albo człowiek cudzy gdy inni, więcej godni Wojewody ojca Podkomorzego, Mościwego Pana Boga. Jeślim tyle na on na ścianach wisiały. Tu śmiech młodzieży mowę Wojskiego Woźny po duszy, a młodszej przysunąwszy z kim on jeszcze kołyszą się damom, starcom i ręce przy jego pierś powabną suknię materyjalną, różową, jedwabną gors wycięty, kołnierzyk z wojażu upodobał mury tłumacząc, że przychodził już byli z domu i stanęli kołem. W takim nigdy przyjąć nie jest bez urzędu. ogon też same szczypiąc trawę ciągnęły powoli pod lasem zwaliska. Po wielu kosztach i przymioty. Stąd droga co jasnej bronisz Częstochowy i tylko się nieco wylotów kontusza nalał węgrzyna i hec! od kogoś, co dzień powszedni. Nóżek, choć stary Rejtan, gdyby na rywala coraz głośniejsza kłótnia o jakie pół kroku Tak każe przyzwoitość). nikt mężczyzn.
  3. <button type="button" onclick="zaznaczonyTekst()">Wyodrębnij</button>
  4. <div id="wyodrebnione"></div>

[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
  1. function zaznaczonyTekst(){
  2. var fragment = document.getElementById("fragment");
  3. var text = fragment.value.substr(fragment.selectionStart, fragment.selectionEnd - fragment.selectionStart);
  4. document.getElementById("wyodrebnione").innerHTML = text;
  5. }
[JAVASCRIPT] pobierz, plaintext
castagir
Wreszcie się udało! Dzięki i miłego wieczora życzę smile.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.