Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL] Duplikaty różniące się odstępem
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
d0m1n1k_
Witam,
mam dość specyficzny problem.
Stworzyłem tabelę towarów która składa się z:
id, nazwa, numer_sekocenbud (unique), data_dodania_do_rejestru.

Do tej tabeli przewodniej mamy osiem innych połączonych kolumną id.

Razem z trzema innymi pracownikami wprowadzaliśmy dane do tabeli, ale ostatnio zauważyłem, że coś w skrypcie było nie tak i część numerów sekocenbud'owych się powtarza.
Są identyczne na pierwszy rzut oka, ale powtórzenia okazują się różnić jednym znakiem - tab'em.

Chciałbym dowiedzieć się czy mogę jakoś wyznacz zduplikowane numery?

Użyłem zapytania:
  1. SELECT `nr_seko`, COUNT(*) AS liczba FROM towary GROUP BY `nr_seko` ORDER BY liczba DESC

Jednak nie sprawdza się ono przy nie identycznych wpisach.

Głowię się z tym od samego rana i ani google nie pomaga, ani nie znalazłem na forum podobnego pytania.
Z góry dziękuję za pomoc.

Próbuję jeszcze taką składnię:
  1. SELECT * FROM tpwary u WHERE `nr_seko` LIKE CONCAT('%', u.nr_seko, '%')

Ale przycina mi MySQL ;-////
trueblue
Jeśli to faktycznie tab, to:
  1. SELECT `nr_seko`, COUNT(*) AS liczba FROM towary GROUP BY REPLACE(`nr_seko`,'\t','') HAVING liczba>1 ORDER BY liczba DESC
d0m1n1k_
Bardzo ciekawa propozycja, ale jeśli zrozumiałem składnię, to to zapytanie usunie mi z powtórek tab'y.
Ale na chwilę obecną muszę najpierw wyznaczyć rekordy powtórzone, aby napisać skrypt do UPDATE'u numerów towary_id w pozostałych tabelkach na pierwsze, po czym usunąć wpisy w tabeli towary.
Pyton_000
Nic Ci nie usunie.
d0m1n1k_
O rzeczywiście :-)
I teraz sobie już poradzę :-))
Bardzo dziękuje!
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.