Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [inne] VPS i podpięcie domeny
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
aras785
Cześć.
Mam kilka pytań odnośnie osadzania domeny na VPS.

Scenariusz 1 (brak możliwości zmiany id):
1) Mam wykupioną domenę gdzie nie mogę zmieniać rekordu A dla domyślny dnsów (np. ns1.domeny.pl)
2) Mam VPS'a
3) Tam gdzie mam domenę tworzę własne: dnsy i wpisuję: ns1.mojadomena.pl i podaję adres IP mojego serwera VPS (to samo z ns2)
4) NA VPS instaluje bind9 i konfigurują pod te dnsy

Tak to wygląda?

Scenariusz 2: cloudflare
1) Zakładam konto na cloduflare
2) Przepinam domenę
3) Na VPS nie isnstaluje bind9 a tworzę tylko vhost pod domenę
4) NA cloudflare daję ip pod moj VPS

Tak to działa?

--
Nie sprawdzałem ale jutro muszę to ogarnąć i dlatego pytam - LAIK TOTALNY smile.gif
Z góry dziękuję za wytłumaczenie.

Pozdrawiam
ohm
Szybciej będzie Ci skorzystać z gotowego DNSa, przy użyciu tylko jednego VPSa będziesz miał masę problemów z podpięciem domeny do jednego IP (wymagane są dwa dla domeny i nie zawsze przepuści do serwera z jednym IP), inna sprawa, cierpliwość do binda, trzeba mieć na początek trochę czasu i sporo cierpliwości żeby to wszystko poznać i złożyć w całość smile.gif
Pyton_000
Ja obecnie robię tak że DNS zostawiam z OVH a domena.com i *.domena.com kieruję na IP serwera.
Tam już tylko w vhostach sobie podpinam domeny i subdomeny wedle widzi mi się.

Próbowałem swego czasu postawić maradns (dużo prostszy w konfiguracji niż bind9) ale po przekierowaniu adresów DNS na serer coś nie chciało działać.
Nie wnikałem wtedy za bardzo dla czego bo to była moja główna domena. W teorii powinno działać.
aras785
To w takim wypadku zostaje mi przepięcie do cloudflare bo tam gdzie mam domenę nie można przerzucić na IP. Chyba, że można to jakoś inaczej zrobić biggrin.gif
Pyton_000
Jak nie można :| Rozumiem że nie można zmienić IP dla DNS, ale powinieneś móc ustawić A dla domeny.
Gdzie ty trzymasz domenę w takim razie?
aras785
Właśnie przeczytałem w pomocy, że mogę ale muszę poprosić o to operatora biggrin.gif Ustawi mi moje IP VPSa. Następnie stworzę vhosta na vpsie i powinno grać tak?
Pyton_000
Tak
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.