Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]Zmianna tytułu strony
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
xSebaPL
Witajcie podczas pisania strony natrafiłem na taki mały problem. Otóż mam stronę gdzie treść strony zależna jest od jakie jest w linku wpisane $_GET, że '?v=2'. No i daną tę pobieram dopiero w <body> i na podstawie tego generuję stronę, ale chciałbym też żeby tytuł strony też się zmieniał zależnie od innego v. Rozumiecie o co mi chodzi?

Więc czy da się zmienić ten tytuł jakoś później w php? To samo się tyczy meta description, czy to też się da?
com
da się, nie późnej, a w trakcie generowania tylko jak to masz rozwiązane, kod poprosimy wink.gif najlepsze sa do tego systemy szablonów typu twig ew smarty
xSebaPL
Cytat
da się nie późnej

Że da się czy się nie da?

Myślałem że kod będzie nie potrzebny bo tu tylko pobieram v i pobieram dane z v, ale jak prosisz to proszę wink.gif
  1. if($_GET["v"]) {
  2. $selectedMovie = mysql_query("SELECT * FROM `movies` WHERE `ID`='$_GET[v]'");
  3. if(mysql_num_rows($selectedMovie)>0) {
  4. $movieRow = mysql_fetch_assoc($selectedMovie);
  5. // Prosty kod pobierania i chce tu ustawić tytuł jako $movieRow['NAME']
  6. // Tutaj jest strona
  7. } else {
  8. echo '<center><p>Nie znaleziono danego filmu w naszej bazie danych. Prawdopodobnie film został usunięty albo podano nie prawidłowy MovieID.<br>
  9. Powrót na <a href="../index.php">stronę główną</a></p></center>';
  10. }
  11. } else {
  12. echo '<center><p>Przepraszamy, ale żaden film nie został wybrany. Wróć na <a href="../index.php">stronę główną</a> w celu wybrania filmu.</p></center>';
  13. }
  14. ?>

To wszystko jest w <body></body> oczywiście smile.gif
com
chodziło o to że jakoś generujesz tego html, wiec musisz zanim go zrenderujesz ustawić danymi, poto był mi kod żeby widzieć jak wygląda head twojego html i kiedy on powstaje wiec nie o ten kod mi chodziło wink.gif

generalnie to musi być tak

1. ...
  2. <head>
  3. <title> <?php /// tutaj ustaw tytuł ?> </title>
  4. </head>
  5. <body>
  6. ...
  7. </body>
  8. ...
  9.  
xSebaPL
  1. <head>
  2. <link rel="Stylesheet" type="text/css/javascript" href="style.css" />
  3. <script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/2.2.0/jquery.min.js"></script>
  4. <script type="text/javascript" src="/jwplayer/jwplayer.js"></script>
  5. <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
  6. <meta name="Description" content="" />
  7. <link rel="Shortcut icon" href="../icon.ico" />
  8. <title id="mainTitle"></title>
  9. </head>
  10. //Dalej jest <body> i ten kod powyżej

Edit:
Czyli muszę dodać to co mam powyżej do tego title?
com
id="mainTitle" to zbędne wink.gif

No to tak jak napisałem, całość musisz generować zależne od tego v, nie chodziło mi o sam fragment a raczej o cały dokument ale już nie istotne. Bo nagłówek można dodawać do strony na wiele sposobów np poprzez include, ale jak rozumiem to jest statyczny plik. No tak wiec w miejscu gdzie ma sie ustawić tytuł wstawiasz warunek i fragment kodu z echo w którym jest ta zawartość do wyświetlenia
xSebaPL
Cytat(com @ 15.02.2016, 00:09:25 ) *
id="mainTitle" to zbędne wink.gif

Właściwie to pozostałość po poprzedniej próbie haha.gif Ale dobra próbujemy i zaraz dam ci odpowiedź czy działa
com
oki, head to info dla przeglądarki i jego elementy są unikatowe wink.gif
xSebaPL
Dobra działa, udało się, optymalizacją tego zajmę się kiedy indziej haha.gif
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.