Witam serdecznie.
Mam pytanie, które zakładam, że jest banalne w swej prostocie, aczkolwiek nie wiem jak znaleźć na nie odpowiedź, więc kieruję się do Was.
Otóż zrobiłem mały skrypcik do wrzucania plików na serwer. Na chwilę obecną działa on w tej sposób:
Są 3 pola, z czego dwa obowiązkowe do wypełnienia przez użytkownika a jedno opcjonalne (textarea). Kiedy wymagane pola są wypełnione i wybrane są pliki, skrypt spełnia swoje zadanie i wrzuca pliki na serwer, tworząc dodatkowo div'a z informacją (nazwami) wrzuconych plików. Do file inputa mam dodatkowo podpiętego JS aby poniżej wyświetlał wybrane pliki ale to nie jest w zasadzie istotna informacja.
Kiedy jednak wymagane pola nie zostaną wypełnione, po naciśnięciu przycisku wysłania, pliki nie są przesyłane a obok pól wyświetlana jest informacja o tym, że nie zostały one wypełnione. Dopóki nie będzie w nich wpisany tekst, skrypt nie przepuści żadnego pliku na serwer.
Otóż teraz chciałbym zrobić tak aby po wysłaniu plików lista z nimi ładowała się na nowej stronie (co wiem jak zrobić - teraz wykonuję POSTa na tej samej stronie - zmienię jego wykonywanie na inną np. upload.php), lecz jak zrobić aby kiedy pola nie są wypełnione poprawnie PHP je sprawdzało i zostawało na tej samej stronie? Dopiero po poprawnym wypełnieniu wczytywana zostałaby nowa strona z informacją o pozytywnym rezultacie.
Czy ktoś mógłby mnie naprowadzić w jaki sposób można to osiągnąć?
Dziękuję i pozdrawiam.