Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Duplikat klucza, a brak rekordu
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > MySQL
phpion
Proszę o pomoc bo już wysiadam.
Mam tabelę T (MyISAM), w której klucz główny jest na standardowej kolumnie ID, a dodatkowo postawiony jest klucz unikalności na kolumnach:
K1 (MEDIUMINT(6) UNSIGNED)
K2 (MEDIUMINT(7) UNSIGNED)
K3 (MEDIUMINT(7) UNSIGNED)
K4 (DATE)
Przy wstawianiu rekordu poleceniem:
  1. INSERT INTO T (K1, K2, K3, K4, ILZKP, ILAKT) VALUES (947100, 7006066, 0, '2014-05-01', 0, 0)

otrzymuję błąd duplikatu klucza unikalnego.
Kod
Error Code: 1062. Duplicate entry '947100-7006066-0-2014-05-01' for key 'ui_T'

Dodając ON DUPLICATE KEY błąd nadal występuje.

Sprawdzając co to za rekord:
  1. SELECT * FROM T WHERE K1 = 947100 AND K2 = 7006066 AND K3 = 0 AND K4 = '2014-05-01'

w efekcie otrzymuję brak rekordów. O co może chodzić? :|
nospor
To sie pieprzy tylko dla tych wartosci czy dla dowolnych innych tez?
Mozesz pokazac jak stworzyles ten klucz?

Cytat
Dodając ON DUPLICATE KEY błąd nadal występuje.
Oj, to wyglada jakby to sie pieprzylo w innym miejscu... 'Niezly tu macie burdel siostro' wink.gif
phpion
Błąd mi wyrzuciło dzisiaj, wczoraj i przedwczoraj wykonywałem eksport danych z bazy do bazy i działał prawidłowo, dziś się coś takiego zaczęło dziać. Generalnie działa to tak, że w zapytaniu docelowym i tak występuje ON DUPLICATE żeby albo nadpisać rekord, albo wstawić nowy.

Klucz jest postawiony standardowo:
  1. CREATE TABLE T (...
  2. UNIQUE KEY `ui_T` (`K1`,`K2`,`K3`,`K4`)
  3. ...);

Sprawdziłem jeszcze jeden myk. Na tej samej maszynie utworzyłem tabelę z kolumnami MEDIUMINT(6) UNSIGNED oraz MEDIUMINT(7) UNSIGNED, wstawiłem do nich po parze 947100 oraz 7006066 w celu sprawdzenia, czy jakimś cudem wartości nie przekraczają zakresu. Nie, nie przekraczają.

// Podobny problem:
http://stackoverflow.com/questions/1313253...duplicate-entry
Spróbuję przeładować dane z tabeli.
maly_swd
A może jakaś transakcja jest "w toku" ?

* zresetuj baze
* napraw tabele
* przeindeksuj

phpion
Utworzyłem kopię tabeli i jak na razie rekordy wskakują do niej prawidłowo. Wcześniej próbowałem repair'a, usunąłem indeks i utworzyłem na nowo - bez skutku. Czyli podsumowując: rozwiązanie z podanego przeze mnie linka działa.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.