Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: newsy
Forum PHP.pl > Forum > PHP
gr0mek
witam.
chce zrobic system newsow w ktorym mozna by bylo wpisywac newsa wraz z tagami html'a formatujacymi tekst, ale pojawia sie problem skroconej wersji newsa (przy ucieciu zamykajacy tag moze tez sie uciac). nie bardzo mam pomysl w jaki sposob to rozwiazac...chcialbym zeby w tym formatowaniu mozna bylo uzyc przynajmniej znacznika nowej lini oraz pogrubienia. ma ktos jakis pomysl jak moglbym sobie z tym poradzic?

EDIT
Zapomnialem ze nie chodzi mi o kod bo sam potrafie napisac ... bradziej chodzi mi o jakis pomysl ktory bylby w miare funkcjonalny
Kuziu
Może zliczyć ilość otwartych TAG'ów i zamkniętych ... i jesli się różni to domknąć ...
AndyPSV
zdekoncentrowany jestem... ale zobacz:
http://www.bbcode.strefaphp.net/
nl2br()" title="Zobacz w manualu PHP" target="_manual
gr0mek
no tak ale niektore tagi tak ja np <br> nie maja zamkniecia... wiec zliczanie tu nie pomoze.

o wlasnie wpadlem na pomysl biggrin.gif mozna zrobic tak... po wyslaniu formularza z nowym wpisem zamienialby znaki nowej lini ("/n") na odpowiednik html (<BR>) i tu mozna juz zastosowac zliczanie biggrin.gif

dzieki chyba sie uda smile.gif

EDIT

Cytat(AndyPSV)
zdekoncentrowany jestem... ale zobacz:
http://www.bbcode.strefaphp.net/

akurat bbcode niewiele da bo jesli chodzi o skracanie ciagu znakow z tagami html czy bbcode to roznicy raczej nie ma

Cytat(AndyPSV)
nl2br()

ale wlasnie o tej funkcji wspomnialem i chyba wlasnie tak zrobie
hawk
Możesz parsować tekst, i wrzucać każdy tag otwierający na stos. Po znalezieniu taga zamykającego zdejmujemy ze stosu ostatni tag (gorzej, jeżeli tagi w tekście nie były poprawnie zagnieżdżone...). Na końcu dostajesz stos ze wszystkimi nie zamkniętymi tagami, i wystarczy wstawić odpowiednie tagi zamykające na koniec.
Kuziu
Cytat
no tak ale niektore tagi tak ja np <br> nie maja zamkniecia... wiec zliczanie tu nie pomoze.

Jeśli zakładasz że będzie można użyć tylko kilku tagów ... to możesz równie dobrze zrobić że <BR> nie będzie zliczał jako otwierającego ...
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.