Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [HTML][MySQL][PHP]Łączenie z baza MySql
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
djtomaszq
Witam.

Mam takie pliki

index.php
  1. <?php
  2. include_once 'pliki/connect.php';
  3. connection();
  4. ?>
  5.  
  6. <html>
  7. <head>
  8. <title>Home</title>
  9. <meta charset="UTF-8"/>
  10. <link rel="stylesheet" type="text/css" href="pliki/css/style.css"/>
  11. </head>
  12. <body>
  13. <div id="menu">
  14. <div style="width: 1060px; margin-left: auto; margin-right: auto;">
  15. <ul>
  16. <li><a class="link_menu" href="index.php?parent=glowna">Strona Główna</a></li>
  17. <li><a class="link_menu" href="index.php?parent=tv">Mecze TV</a></li>
  18. </ul>
  19. <div style="clear: both;"></div>
  20. </div>
  21. </div>
  22.  
  23. <div id="zawartosc">
  24. <?php
  25. switch($_GET['parent'])
  26. {
  27. case "glowna":
  28. include "pliki/glowna.php";
  29. break;
  30.  
  31. case "tv":
  32. include "pliki/hlpn/tv.php";
  33. break;
  34.  
  35. default:
  36. include "pliki/glowna.php";
  37. break;
  38. }
  39. ?>
  40. </div>
  41.  
  42. <?php
  43. db_close();
  44. ?>
  45. </body>
  46. </html>

connect.php
  1. <?php
  2. function connection() {
  3. $mysql_server = "localhost";
  4. $mysql_admin = "root";
  5. $mysql_pass = "";
  6. $mysql_db = "baza";
  7. @mysql_connect($mysql_server, $mysql_admin, $mysql_pass)
  8. or die('Brak połączenia z serwerem MySQL.');
  9. @mysql_select_db($mysql_db)
  10. or die('Błąd wyboru bazy danych.');
  11.  
  12. mysql_query("SET CHARSET utf8"); // polskie znaki
  13. mysql_query("SET NAMES `utf8` COLLATE `utf8_polish_ci`"); // polskie znaki
  14. }
  15.  
  16. function db_close() {
  17. }
  18.  
  19. ?>

glowna.php lub inne tv.php podobny kod
  1. $wynik = mysql_query("SELECT * FROM tabelka ORDER BY id");
  2. while($wiersz = mysql_fetch_array($wynik))
  3. {
  4. jakies instrukcje proste.
  5. }

Moje pytanie jest takie czy przy takim kodzie jeśli w pliku index otwieram baze i zamykam i w nim includuje pliki jak glowna.php, tv.php lub inne w których pobieram lub zapisuje dane do bazy to czy muszę w każdym pliku także używać funkcji connetion i db_close ?
uirapuru
mam zawsze problem z tego typu pytaniami, bo nie pamiętam kiedy ostatnio funkcji z rodziny mysql_* używałem - nie rób tego! Stwórz sobie obiekt połączenia poprzez PDO i przekazuj go, jeśli musisz, między plikami smile.gif mysql_* są przestarzałe.
com
nie? a te pytanie wynika z czego?
djtomaszq
.. a jakiś przykład lub dokładniejsze naprowadzenie na to PDO, bo nigdy tego nie robiłem ..
i jeśli jednak bym został przy mysql to co wtedy? bardziej narażone na włam czy jednak tak też można?
nospor
http://php.net/manual/en/pdo.construct.php

mysql_ jest oznaczone jako DEPRECATED. Oznacza to mniej ni wiecej ze wylatuje z php i juz w php7 nie ma. Skoro dopiero zaczynasz przygode to nie ucz sie rzeczy, ktore juz na dobra sprawe nie istnieja bo sam sobie robisz krzywde
djtomaszq
Czyli rozumiem mimo iż działa mój skrypt mam go zmienić na PDO ? tzn zacząć się tego uczyć i wtedy zmienić jeśli podołam ?
casperii
a czemu PDO a nie mysqli ? Pytanie do mądrych głów jaka jest zależność i czym PDO jest lepsze od mysqli ?
uirapuru
pdo to podejscie obiektowe, mysqli_ proceduralne
viking
Pdo to sterownik uniwersalny do obsługi wszystkich silników, zazwyczaj projekty zewnętrzne będą z niego korzystać.
Mysqli też jest obiektowe.
uirapuru
viking masz racje, zwracam honor!
casperii
korzystając z okazji, jeżeli zamierzam tworzyć stronę w smartach to wypadałoby korzystać z PDO czy może być mysqli? czy po prostu nie ma to większego znaczenia?
Wszelkie złośliwości nie mile widziane:) Pytam o standardy programowania jak wypada a jak nie należy robić.

Ponadto wpadłem na pomysł zrobienia przerwy technicznej na stronie - w zależności o wł/wył tego w PA.
Rozumiem, że taka funkcja działa wówczas gdy przeprowadzamy modernizacje serwisu. Ale w jaki sposób można wtedy sprawdzić czy po modernizacji serwisu - serwis ten działa bezbłędnie? Bo wyłączanie na chwilę przerwy technicznej aby sprawdzić to mija się z celem jego działania.
uirapuru
Nie podam źródła tej rewelacji, ale wydaje mi się, że PDO jest zalecane.
nospor
Cytat
zamierzam tworzyć stronę w smartach to wypadałoby korzystać z PDO czy może być mysqli? czy po prostu nie ma to większego znaczenia?
Jedno z drugim nie ma zadnego zwiazku. Smarty to smarty a obiekt bazy to obiekt bazy.
A co wy sie tego PDO tak boicie? Banalnie proste, wspierane, uzywane przez wiekszosc profesjonalistow...
djtomaszq
a ja jestem nowicjusz i miło by było gdyby ktoś mi powiedział jak do ego sie zabrać..

czy z tym pdo musze się łączyć i rozłączać za każdym razem jak otwieram kilka zapytań na jednej stronie lub na "includowanych stronach ? I czy za każdym razem muszę ten sam kod wpisywać z zapytaniami odpowiednimi do algorytmu? tak.. szukam jakiegoś kursu który mnie chociaż podstaw nauczy ale tego jest mnóstwo a DLA zielonych ciężko jest znaleźć odpowiedni i najnowszy a s tego co pisze noospor najlepiej uczyć się odrazu najnowszego więc proszę o jakąkolwiek pomoc w tym smile.gif a po 2 fajnie by było jakby ktoś mi wytłumaczył dlaczego to co zrobiłem w mysql jest gorsze od pdo pomimo że działa sprawnie..? Tak wiem, że jedno to struktura a drugie obiekt ale dlaczego ? smile.gif

"Mądre głowy' też się czegoś tu uczą... Cierpliwości dla zielonych smile.gif
viking
Miałeś już powiedziane. mysql zostało całkowicie usunięte w PHP7 więc nawet jak byś chciał korzystać nie będzie jak. Możesz stworzyć oddzielny plik z konfiguracją i połączeniem a na podstonie gdzie potrzebujesz dołączać go. W stopce mam artykuł o PDO, podstawy + trochę bardziej zaawansowane rzeczy omówione.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.