Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: uruchomienie procedur sql za pomocą php
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych > Microsoft SQL Server / MSDE
leszcz
Za pomocą php, mam się połączyć ze swoją bazą (to mi się udało), natomiast również poprzez php mają zostań uruchomione procedury sql, i wynik ma być wyświetlony na stronie. Czy jest taka możliwość.

Pozdrawiam !
Hornet
przylaczam sie do pytania, w manualu niby sa 3 funcje mogoce wyzwalac procedury ale dla mnie laika niewiele to mowi, jesli moglby ktos zapodac tu lub dac przykladowe linki wy kozystania z procedur skladowanych przyporzadkowywania zmiennych i wyswietlania ich wynikow to wielkie dzieki
bela
  1. <html>
  2. <body>
  3. <?php
  4. $con = mssql_connect (&#092;"<ip of the server SQL>\", \"sa\", \"\");
  5. mssql_select_db (&#092;"<Data Base>\", $con);
  6. $sql= &#092;"SELECT * FROM <Table>\";
  7. $rs= mssql_query ($sql, $con);
  8. echo &#092;"The field number one is: \";
  9. echo mssql_result ($rs, 0, 0);
  10. mssql_close ($con);
  11. ?>
  12. </body>
  13. </html>

Następnym razem radzę czytać komentarze :/
Hornet
wszystko ladnie piekne tylko to zwykly select a nie procedura skladowana, gdzie przyporzadkowanie zmiennych i odwolanie sie do procedury, moze to jest oczywiste dla kogos kto siedzi w php, ale jak dla mnie nie bardzo
escaflowne
Wprawdzie do wywoływania procedur jest funkcja mssql_execute() ale ja osobiście preferuję mssql_query(), np.
  1. <?php
  2. // Spróbuj pobrać listę kolumn
  3. $zapytanie = @mssql_query(&#092;"sp_columns @table_name = 'Nazwa_tabeli'\");
  4. // Jeżeli pobranie listy kolumn zakończy się fiaskiem
  5. if(!$zapytanie){
  6. // Pobierz ostatnią wiadomość wysłaną przez serwer
  7. $komunikat = mssql_get_last_message();
  8. // Wypisz odpowiedni komunikat błędu i przerwij wykonywanie
  9. trigger_error('Nie udalo sie wykonac procedury sp_columns na tabeli Nazwa_tabeli.'.&#092;"n\".'Błąd: '. $komunikat, E_USER_ERROR);
  10. }
  11. ?>
SongoQ
@bela_666 bela co to mialo byc? chodzilo o funkcje skladowe bazy danych.

Funkcje wywoluje sie analogicznie jak zapytania. tylko zamiast tabeli wolasz funkcje. Mozesz tez wolac po slowie select.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.