Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [MySQL][PHP]Kropka pomiędzy zmiennymi podczas zapisywania do bazy.
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
sentinell
Witam.

Szybkie pytanie.

Mam zmienną $imie i $nazwisko, chciałbym aby login/nick był robiony na podstawie Imie.Nazwisko juz podczas zapisywania do bazy ale coś mi się nie udaje.

Oto insert:
  1. mysql_query("INSERT INTO `uzytkownicy` (imie, nazwisko, telefon, adres_do_wysylki, rozmiar_koszulki, nick, email, haslo, ip, przywileje) VALUES('$imie','$nazwisko','$telefon','$adres_do_wysylki','$rozmiar_koszulki','$imie"."$nazwisko','$email','$haslo','$ip', 1)") or die("Nie mogłem Cie zarejestrować!");

Powinno być ok, a nie jest....
Star
  1. mysql_query("INSERT INTO `uzytkownicy` (imie, nazwisko, telefon, adres_do_wysylki, rozmiar_koszulki, nick, email, haslo, ip, przywileje) VALUES('$imie','$nazwisko','$telefon','$adres_do_wysylki','$rozmiar_koszulki','". $imie."."$nazwisko."','$email','$haslo','$ip', 1)") or die("Nie mogłem Cie zarejestrować!");
sentinell
Chiałbym, ale:

Moja wersja zapisuje jako: ImięNazwisko bez kropki.

Wersja powyżej wywala błąd: Parse error: syntax error, unexpected '$nazwisko' (T_VARIABLE) in /volume1/web/rejestracja.php on line
rad11
Od boleści

1. $imieNazwisko = $imie . $nazwisko;

Z kropką

1. $imieNazwisko = "$imie.$nazwisko";

Stawiasz ta zmienną w zapytanie
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.