Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [PHP]uploadowanie plików video
Forum PHP.pl > Forum > Przedszkole
olo707
Witam

Chciałbym zrobić taką funkcjonalność na swojej stronie internetowej że użytkownik będzie miał możliwość uploadowania pliku video. Wiem jak to osiągnąć (oprogramować). Nurtuje mnie jednak kwestia trzymania tych plików video (uploadowanych przez użytkowników) w osobnych folderach na serwerze. Da się to jakoś inaczej rozwiązać lub w jakiś sposób kompresować te pliki ? Jak to jest rozwiązane w takich serwisach jak youtube (gdzie filmików jest miliony) lub chociażby w pino.pl ?
kajzur
Konwertuje się je do innych formatów, optymalizowanych pod oglądanie ich w przeglądarce. Co nie zmienia faktu że te wideo trzeba gdzieś trzymać. I raczej dysk jest najlepszym miejscem do tego, aczkolwiek nie koniecznie ten sam dysk gdzie jest strona WWW a np. podpontowany z specjalnie przeznaczonego do tego dysku z RAIDem którymś tam. Nie jest to tania sprawa tongue.gif

Co do samego konwertowania to napisałem o tym wpis na blogu - https://mmazur.eu.org/asynchroniczna-kolejk...ej-pliki-wideo/ - może konwertowanie nie jest tutaj głównym celem, ale nadal jakaś wiedza tam jest.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.