Zrobiłem coś takiego:
if(isset($_FILES['files'])){ foreach($_FILES['files']['tmp_name'] as $key => $tmp_name ){
$file_name = $key.$_FILES['files']['name'][$key];
$file_size =$_FILES['files']['size'][$key];
$file_tmp =$_FILES['files']['tmp_name'][$key];
$file_type=$_FILES['files']['type'][$key];
if($file_size > 2097152){
$errors[]='File size must be less than 2 MB';
}
$query = "INSERT INTO `".$slugsql."_kat_fotka` (`id_wpisu`, `fotka`) VALUES ('$wpis_id', '".$file_name."')";
// $query="INSERT into upload_data (`USER_ID`,`FILE_NAME`,`FILE_SIZE`,`FILE_TYPE`) VALUES('$user_id','$file_name','$file_size','$file_type'); ";
$desired_dir=$wpis_id;
if(empty($errors)==true){ if(is_dir($desired_dir)==false){ mkdir("../$folder_galerii/$desired_dir", 0700
); // Create directory if it does not exist }
if(is_dir("../$folder_galerii/$desired_dir/".$file_name)==false){ }else{ // rename the file if another one exist
// $new_dir="../$folder_galerii/$desired_dir/".$file_name.time();
// rename($file_tmp,$new_dir) ;
}
}else{
}
}
}
}
pytanie brzmi jak zrobić, aby fotki miały nazwy wpisu ID?
Mam post o id 11: tworzy mi katalog 11, wrzuca fotki. Załóżmy, chciałbym, aby każda fotka wrzucona nazywała się odpowiednio: 11_1.jpg 11_2.jpg itd
I w jaki sposób zrobić, aby na stronie głównej wyświetlała mi się domyślna miniatura? np o nazwie 11_m.jpg
chodzi mi, abym podczas wrzucania zdjęć wybrał domyślną fotke, muszę robić osobny upload? i wtedy trzymać nazwę fotki w poście?
lub stworzyć taki układ w bazie: id | id_wpisu | fotka | status
gdzie status 0 to zdjęcie normalne na stronie a status 1 to zdjęcie na głównej, jednak jak zrobić, abym sobie wybrał, które zdjęcie będzie główne?
aha i jeszcze przy wrzucaniu większej ilości zdjęć wyskakuje mi komunikat: