Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: [Firebird] ograniczenie wynikow SELECT
Forum PHP.pl > Forum > Bazy danych
netzah
W jaki sposob ograniczyc wiersze zwracane przez zapytanie? Chodzi mi o taki efekt, jak LIMIT start,ilosc w MySQLu.
Machine
Witam!
jest to jedna z paru różnic pomiędzy MySQL a FirebirdSQL. Nie wiem czy zawsze tak jest, czy to od dialect-u zależy, ale jakoś LIMIT w Firebirdzie nie działa, jest natomiast coś innego co dokładnie ten sam efekt daje:

1. SELECT FIRST X SKIP Y
  2. field1, field2, fieldn
  3. FROM NAZWA_TABELI

porównując to do MySQL-a te dwie zmienne wpisuje się na odwrót, czyli w MySQL-u:
  1. SELECT *
  2. FROM NAZWA_TABELI LIMIT 0, 10

będzie w Firebirdzie tak:
  1. SELECT FIRST 10 SKIP 0 *
  2. FROM NAZWA_TABELI

Pozdro
netzah
Wielkie dzieki za info. Kombinowalem, ze bedzie cos jak w Oraclu, do podania w WHERE... Mam sciagnieta dokumentace w PDFach ze strony Firebirda i nie ma tam ani slowa o tym. Pewnie dlatego, ze jest to dokumentacja Interbase'a. sad.gif
Jakiej dokumentacji uzywasz Ty?
Machine
Dokumentacje na stronach Firebirda nie są zbytnio przydatne. Tak jak piszesz, są raczej o Interbase i to jeszcze bardzo teoretyczne wszystko, o obsłudze przez php lub Javę niczego w tych pdf'ach nie znalazłem. Używam wyłącznie innych dokumentów, które znalazłem w necie, jak chcesz to podaj maila to prześlę, ale mówię od razu, że nie mam niczego po polsku, tylko po angielsku i niemiecku.
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.