Pomoc - Szukaj - Użytkownicy - Kalendarz
Pełna wersja: Przechwytywanie wyrażeń tekstowych
Forum PHP.pl > Forum > PHP
blackstone
Robię skrypt sugerujący odwiedzającemu stronę który w sposób inteligentny sugeruje mu treść która może go zainteresować.
Zrobiłem to (wstępnie smile.gif ) w ten sposób że do każdego artykułu( ładowanego z bazy sql) przypisany jest rekord ze słowami kluczowymi które skrótowo opisują
jakie informację można znaleźć w danym artykule. Słowa te oddzielone są przecinkami - w założeniu ma to działać tak że pobieram te słowa z tagów dotyczących mojego tematu
a potem inna część skryptu sprawdzaja czy takie wyrażenia występują w innych rekordach przypisanych do innych artykułów (czyli klasyczne wykorzystanie preg_match() ) a potem
je odpowiednio wyświetla .

Mam takie dwa pytania:
1) Czy mogę wyciągnąć do tablicy słowa z danego ciągu rozdzielone przecinkiem( chodzi o to żeby skrypt "wiedział" że każde słowo kończy się przecinkiem
albo niczym jeśli jest ono ostatnie) .
np.

$tagi = " Warszawa,Mazowieckie,Polska" ;
^ Czy można za pomocą czegoś pokroju ciągów regularnych sprawić by wychwycić te słowa tak by były rozdzielnie?
Czy można tylko to zrobić bawiąc się pętlami w PHP i dostając się do tekstu jako do tablicy (czyli $tagi[] - wiem że tak można ale mam nadzieje że istnieje jakiś
krótszy i zasadniczo prostszy sposób) ?

2) Co sądzicie o mojej koncepcji inteligentnego sugerowania treści użytkownikom. Może być czy coś pokomplikowałem ? smile.gif
viking
explode, preg_split
Cała koncepcja ma sens.
trzczy
Jeszcze da się z preg_match_all i tego typu regex
  1. '/\b[^,]+\b/u'

https://regex101.com/r/aT0aS4/1
Pyton_000
A czemu po prostu nie trzymasz słów w bazie? 1 słowo == 1 rekord. Do tego ew. tabela łącząca słowo z artem.
blackstone

" A czemu po prostu nie trzymasz słów w bazie? Do tego ew. tabela łącząca słowo z artem. "

W sumie to dobra koncepcja i następnym razem będę o tym pamiętał smile.gif . Co nie zmienia tego że z tematem rozdzielania string-ów tak czy siak musiał się zmierzyć i przy niej.

Dzięki za pomoc, wszystko działa jak trzeba ! smile.gif Pozdrawiam
To jest wersja lo-fi głównej zawartości. Aby zobaczyć pełną wersję z większą zawartością, obrazkami i formatowaniem proszę kliknij tutaj.
Invision Power Board © 2001-2025 Invision Power Services, Inc.