Hej
Mam do zrobienia stronkę.
Stronka będzie przedstawiała produkty danej firmy i oferowała podłączenie się pod sprzedaż firm partnerskich, które będą oferowały te same produkty na swoich site'ach (ewentualnie będą dodawać swoje - które firma "matka" też chce widzieć i ewentualnie replikować do innych partnerów). User zewnętrzny ma możliwość zalogowania się i zamówienia danych produktów.
Odnośnie partnerów: każdy partner będzie miał swoją własną domenę, ale produkty, wszystkie dane o partnerze, zamówienia etc etc mają być widoczne dla "FIRMY MATKI".
Zastanawiam się na strukturą takiej bazy danych.
1) Czy wszystkie dane trzymać w jednej DB?
2) Czy iść pomysłem mojego kolegi, że jest baza centralna ale zawsze jest replikacja na bazy franczyzobiorców i w druga stronę jak przyjdzie jakiś nowy rekord.
3) Zastanawiam się nad bezpieczeństwem. Jak bazy będą rozdzielone to nawet jak położy mi się jedna baza to reszta firm działa a pada tylko ta jedna.
4) Gdzie trzymać klientów, zamówienia, userów? Czy w jednej bazie czy też w oddzielnych - zaznaczam że użytkownicy FIRMY MATKI muszą widzieć wszystkie zapisy w bazie franczyzobiorców!!!
5) Czy utrzymanie tej całej "farmy" DB może być upierdliwe dla admina przy administracji. Teraz może być 2-3 franczyzobiorców, ale jak się ich pojawi 15?
Bardzo proszę o pomoc w tym temacie.
Każda wypowiedź może coś wnieść do dyskusji - także bardzo proszę o komentarze, linki etc.
Z góry dziękuję.